promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egymillió fős ukrán hadsereg gyülekezik, mindent vissza akarnak foglalni
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem úgy tűnik, hogy egyhamar vége lesz a háborúnak.

Egyáltalán nem a megegyezés és a béke felé halad a február vége óta dúló, már a világgazdaságot is megrengető orosz-ukrán háború. Putyin elnök jó úton halad afelé, hogy elérje eredeti célját: Luhanszk megye már az övé, és nemsokára bekebelezheti a teljes Donyec-medencét (Donbaszt) is.

Ukrajna nem kívánja ölbe tett kézzel nézni, ahogy az ellenség kezébe kerül az ország keleti és déli része, értékes nehézipari-bányászati régiókkal, valamint a Fekete-tengerre való kijárattal. Olekszij Reznyikov védelmi miniszter ezért bejelentette, hogy egymillió fős hadsereget gyűjtenek, és lényegében mindent vissza akarnak foglalni.

A fegyvereket ugyanúgy a NATO-tól várják, mint eddig, sőt a katonák egy részét Angliában, egy Manchester közelében lévő táborban képezik ki. Mindez azonban elemzők szerint inkább tűnik vágyálomnak, semmint konkrét ellentámadási tervnek.

A fekete-tengeri kikötők visszaszerzése természetesen létfontosságú volna az ukrán gazdaság szempontjából, ám az oroszok sem azért hoztak jelentős véráldozatot, hogy egykönnyen lemondjanak arról a térségről. A harcoló felek kimerültek, és mivel Putyin lassan eléri célját, a legtöbben arra számítanak, hogy utána „időnyerő” tűzszünetet fog kérni.

Az ukránok a tervezett egymilliós hadsereg felszereléséhez a NATO-fegyverszállítások felgyorsítását kérik. Úgy számolják, hogy 700 ezer katonát tudnak viszonylag hamar hadrendbe állítani, és ha ezekhez hozzácsatlakoznak a nemzeti gárda, a rendőrség és a határőrség tagjai, akkor meglehet a milliós sereg.

„Amikor ellentámadásra készülünk, többnyire a meglepetés erejére építünk. Mivel az ukránok mindezt nyilvánosságra hozták, inkább arról van szó, hogy az oroszokat akarják arra kényszeríteni, hogy több forrást fordítsanak a fenyegetés elleni védekezésre”

– világított rá Jack Watling brit elemző. Ukrajna katonai erejét és forrásait jelenleg szinte teljes egészében felemésztik a Donbaszban folyó harcok, amelyekben ráadásul nem állnak jól, ezért igen nehéz elképzelni, hogy sikeres ellentámadást tudnak valahol indítani.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás