promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin tűzszünetet fog kérni, állítja a szakértő – elérkezett a vég?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Bő négy hónapja tart a háború, és az oroszok lassan elérik céljaikat.

Emlékszik még valaki arra, hogy az oroszok a „békefenntartás” és a „nácitlanítás” indokával indították meg a háborút Ukrajna ellen február végén? A konfliktus azóta egészen más irányt vett, belesodródott az egész Európai Unió, sőt a helyzet ma már komoly energia- és élelmiszerválsággal fenyeget.

Az ukránok nem fogadták virágokkal Putyin elnök csapatait, a váratlanul kemény ellenállás pedig mind a mai napig folytatódik. A támadók – úgy tűnik – már lemondtak egész Ukrajna meghódításáról, viszont a bányászati-nehézipari szempontból kulcsfontosságú Donbasz, vagyis a Donyec-medence megszerzéséről nem.

Ehhez pedig jó úton járnak, hiszen már rég elismerték a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságok függetlenségét, ahol most „felszabadítókként” szeretnének feltűnni. Márpedig a Donbasz zömmel ezt a két megyét jelenti, és közülük Luhanszk elfoglalását éppen a napokban jelentették be az oroszok.

Victor Abramowicz védelmi szakértő szerint Putyin elnök most már a Donbasz megkaparintásával is elégedett lenne, így ha eléri célját, vagyis elfoglalja a medence maradék részét is, akkor tűzszünetet fog kérni.

Mindez pedig a háború végét is jelentheti, hiszen az ukránoknak sem áll érdekükben a véres folytatás. Több tízezer katonát vesztett már eddig is mindkét fél (az ukránok részéről sok a civil áldozat is), a gazdaság is megsínylette a harcokat, ideje tehát békét kötni.

Ha Putyin tűzszünetet ajánl fel, akkor Zelenszkij ukrán elnök kétségkívül nehéz helyzetbe kerül. Hogyan tudja majd megmagyarázni a rengeteg áldozat értelmét, ha közben az ország így is elvesztette a megvédeni kívánt területeit?

„Putyin felkínálhatja a tűzszünet lehetőségét, ha ez lehetőséget ad számára, hogy megtarthassa az eddigi szerzeményeit. Nincs azonban különösebb ok azt hinni, hogy mindez tartós békéhez vezethet, hiszen ez lehetőséget biztosít Oroszországnak a csapatai megerősítésére, és később újra támadhat. Ha azonban Zelenszkij nem fogadja el a tűzszünetet, akkor elveszítheti a nyugati támogatás egy részét”

– vázolta a csapdahelyzetet az elemző.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás