promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Új szuperfegyvere van Putyinnak, az egész világ tehetetlen ellene – már el is kezdte használni
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az oroszok lassan felülkerekednek Ukrajnában, és nagy véráldozatok árán elérik eredeti céljaikat.

Jelentősen fordult a kocka az utóbbi időben a február óta zajló orosz-ukrán háborúban. Előbb a hazájukat védő ukránok okoztak meglepetést a váratlanul kemény ellenállásukkal, most pedig a támadók, amelyek – úgy tűnik – megtalálták a megfelelő eszközöket céljaik eléréséhez.

Putyin elnöknek új stratégiai szuperfegyvere van a The Wall Street Journal című gazdasági-üzleti lap szerint, amellyel az egész világot sakkban tudják tartani. A Fekete-tenger uralásával ugyanis kontrollálni képesek az ukrán gabonakivitelt, és ezzel nemcsak a legszegényebbnek számító térségeket, hanem lassan a fejlett nyugatot is elkezdték kiéheztetni.

A manővereket valójában már az invázió előtti napokban elkezdték, szisztematikusan blokád alá vették az ukrán tengeri kikötőket, ahonnan így akadozik az áruszállítás. Míg a háború előtt 5-6 millió tonna élelmiszer futott ki innen havonta szerte a világba, addig májusban mindez a harmadára, 1,8 millióra csökkent.

Az oroszok azonban itt nem álltak meg, hiszen elpusztították az ukrán farmok jó részét, sivárrá tették a termőföldeket, illetve maguk kaparintották meg és értékesítették a termények egy részét. Mindez a jövő évre nem sok jóval kecsegtet.

Miközben tehát mindenki a katonai és területi veszteségekre figyel, sokkal nagyobb az a pusztítás, amelyet a Föld mezőgazdasága és élelmiszeripara kénytelen elszenvedni. Ha Afrikában, illetve a közel-keleti térségben éhezni kezdenek az emberek, az újabb migrációs válságot robbanthat ki.

„Ez egy klasszikus helyzet arra, amikor az élelmiszert fegyverként használják. Ha az oroszok azt mondják, hogy csak akkor szállítanak valahova, ha az érintett ország igazodik az ő kormányzati politikájukhoz, akkor mit lehet erre mondani?”

– tette fel a kérdést egy magas rangú amerikai hivatalnok. Korábban a kőolajat és a földgázt alkalmazták hasonló „zsarolási eszközként”, de most úgy tűnik, hogy az élelmiszerben még hatékonyabb fegyverre találtak az oroszok.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás