promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez történik veled egy órával azután, hogy megittál egy diétás kólát
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem sok jó, annyit elárulhatunk, főleg mértéktelen fogyasztás esetén.

A Diet Coke, vagyis a diétás kóla elvileg azért került a piacra, hogy a cukrot kerülni és fogyni kívánó rajongók is hozzájussanak kedvenc üdítőjükhöz. De vajon tényleg egészségesebb ez a változat? Egy szakértő most elmagyarázta, mi történik velünk egy órával egy Diet Coke elfogyasztása után.

Bizony, a hatás már 60 percen belül kifejtődik, még akkor is, ha ezt nem minden esetben érzékeljük. Természetesen negatív következményekről van szó, amint arra a Niraj Naik nevű, polgárpukkasztással szívesen foglalkozó gyógyszerész rámutatott.

Persze a diétás kóla nem károsabb, mint a többi étel vagy ital, ha mértékkel fogyasztjuk. A benne lévő édesítőszer azonban éppúgy okozhat súlygyarapodást, mint a hagyományos cukor, sőt a 2-es típusú diabétesz kialakulásához is hozzájárulhat.

„Ekkor a szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni, vagyis inzulinrezisztencia áll fenn. Ez általában a 30. életév után alakul ki arra genetikailag hajlamos és nem megfelelő életmódot folytató egyéneknél, ám napjainkban az elhízott gyermekek körében is egyre gyakoribb”

– olvasható a Webbeteg.hu oldalon a 2-es típusú cukorbetegségről. A diétás kóla további nagy csapdája, hogy sokan utána még szomjúságérzettel küzdenek, vagyis további folyadékbevitelre van szükségük. De mi is zajlik le bennünk az elfogyasztását követően?

10 perc után a fogzománcot már megtámadja a megivott üdítőben lévő foszforsav, míg az aszpartám olyan módon csapja be a szervezetedet, hogy az azt higgye, cukrot fogyasztottál. 20 perc elteltével a test átkapcsol zsírtartalékoló üzemmódba, és akár magas vérnyomást is előidézhet.

40 perc után az üdítőben lévő koffein és aszpartám kombinációja rövid időre felpörgeti a szervezetet, nagyjából úgy, mint egy jobb minőségű kokain. Niraj Naik szerint a rendszeres fogyasztás révén felszabaduló excitotoxinok az agy kimerüléséhez, illetve túlingerléséhez vezetnek.

Egy óra elteltével pedig az italt elfogyasztó személy éhesebb és szomjasabb lesz, mint annak előtte, vagyis jó eséllyel nyúl valamilyen laktató, cukorban gazdag eledel után. A diétás kóla a tápanyagszegénysége révén tehát meglehetősen haszontalan a szakember szerint, és jobban járunk, ha valamilyen gazdagabb beltartalmú ételt-italt fogyasztunk helyette.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás