promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A depresszió intő jelei - honnan tudod, hogy magadba zuhantál?
Borítókép:  Pixabay / Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hogyan ismerheted fel, ha a depresszió magával rántott? - Nem mindig egyértelműek a jelek!

Általános rossz hangulat, motiválatlanság, alacsony önbecsülés... Ezek mind a depresszió legtipikusabb tünetei, de mint minden más téren, itt is előfordulnak egyénenként változó viselkedések. Ha jobban odafigyelsz, akkor időben felismerheted a gyanús ismertető jeleket és azt, ha ennek a betegségnek a fogságába estél. Ebben az esetben kérheted szakember segítségét vagy fordulhatsz olyanhoz, akiben megbízol és közel álltok egymáshoz. 

Az egyik ilyen intő mozzanat az alvási szokásaidnak a megváltozása.

Gyakran ok nélkül fáradtnak érzed magad? Reggelente nehezedre esik kikelni az ágyból? Leginkább csak fetrengnél naphosszat a takaró alatt? Ezek mind a depresszióra utalhatnak. Vagy éppen az ellenkezője is: ha álmatlanság gyötör, nehezen tudod álomra hajtani a fejedet. 

Egy másik fontos jelzés a tested üzenetei lehetnek: például a fiziológiás okok nélküli fájdalom érzése.

Természetesen, előtte érdemes meggyőződni, hogy valóban nincs-e testi problémánk. Viszont, ha már tudjuk, hogy fizikai okai nincsenek a fájdalmainknak, akkor talán a depressziós állapot lehet a kiváltója.  Továbbá, a külső jelekre is fontos odafigyelni: a pattanások felbukkanása, az ekcéma, a bőrirritáció mind lehet tünet. Ne feledjük el azt sem, hogy a pajzsmirigyműködés és a hormonháztartás is szoros összefüggésben áll a lelkivilágunkkal, amelyek komolyabb betegségekhez is vezethetnek.

Az sem egy utolsó szempont, ha az emlékezeted berozsdásodott.

A depressziókban szenvedők gyakran figyelemhiánnyal küzdenek és nehezen hoznak döntéseket. Nem tudják kiválasztani az aznapi ruhájukat, de a reggelijüket sem. A beszélgetések alatt mintha nem lennének jelen és a munkahelyükön is leromlik a teljesítményük.

A zenei ízlés hirtelen változása szintén lehet jelzés.

Ha eddig sok vidám, pörgős dalt hallgattál és most hirtelen Britney Spears-ről és Beyoncé-ről átváltottál Lana Del Rey vagy Billie Eilish számokra, az sok mindenről árulkodhat. Kifejezetten kerülöd azokat a zenéket, amik feldobnának? A szomorú dalok csak még inkább lehúznak? Az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem akarsz zenét hallgatni, ami szintén ismert jele a depressziónak.

Ha szeretnél a depresszióról és az ezzel való megküzdésről többet tudni, akkor Bagdy Emőke, pszichológus előadását ajánljuk:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás