promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Karanténba zárva: gond, ha épp nincs kedvünk semmihez?
Borítókép:  ALAIN PITTON / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Azzal, hogy önkéntes karanténba kellett vonulnunk, több szabadidőnk lett. De adódik a kérdés: akkor most feltétlen motiváltnak kell lennünk, és új projektbe kell belevágni vagy egyszerűen, ha úgy akarjuk, akkor bámulhatunk a semmibe?

Azzal, hogy a koronavírus-járvány miatt önkéntes karanténba kellett vonulni, az eddigiekhez képest sokkal több lett a szabadidő. Ennek a helyzetnek van pozitív és negatív oldala is. Előbbihez mindenképp hozzátartozik, hogy most van időnk arra, amire eddig korábban nem. Ha akarunk megvalósíthatunk új projekteket, tanulhatunk, nézhetünk olyan filmeket, amikre eddig nem volt idő. Szóval van bőven választási lehetőség.

Ugyanakkor érdemes feltenni a kérdést: most akkor mindenképp kell valamit csinálni? Muszák produktívnak lenni? 

„Nem kell teljesítendő projektet keresni a karantén időszakában, nincs azzal semmi baj, ha az ember nem a testedzésre vágyik, hanem arra, hogy pihenjen, vagy úgy üsse el az idejét, ahogy ő akarja”

– fogalmazott Jakobovits Kitti pszichológus a Pesti Hírlapnak.

Az irodalomterapeutaként is dolgozó Jakobovits úgy látja, hogy a közösségi médiában megjelenő üzenetek sugallhatják azt, hogy produktívnak kell lenni. De szerinte sokkal fontosabb, hogy megkülönböztessük a belső és külső motivációt: hogy lássuk azt, hogy mit, miért, milyen indíttatásból teszünk.

„Nem rossz, ha motivációs üzeneteket olvasunk, de ha az éppen nem passzol az aktuális hangulathoz, akkor nem kell rosszul éreznünk magunkat miatta. Helyette keressünk olyan tevékenységet, amihez kedvünk van – az sem baj, ha az ágyban akarunk feküdni egész nap”

– tette hozzá.

[[c2]] 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás