promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Abramovicsék megmérgezése után Putyintól csak még rosszabb várható – állítja a fertőző betegségek szakértője
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vegyi és biológiai fegyverek bevetése is könnyebben elképzelhető most, mint néhány hete.

A közelmúltban Kijevben tartott béketárgyalások után két ukrán személyen, illetve a közvetítőként szerepet vállaló orosz milliárdoson, Roman Abramovicson különös tünetek jelentek meg, amelyek mérgezésre utaltak.

Vörös szemre, állandó és fájdalmas könnyezésre, valamint hámló bőrre panaszkodtak, sőt a Chelsea focicsapat tulajdonosaként is ismert Abramovics állítólag pár órára meg is vakult. Az oroszok tagadták, hogy az ő kezük lett volna a dologban, néhány szakértő azonban az első világháborús klórpikrin, vagy a novicsok idegméreg kisebb dózisának kellemetlen hatásaira gyanakszik.

„Bármennyire is valószínűtlennek tűnik egy biológiai vagy vegyi fegyveres támadás, az Egyesült Államoknak és NATO-beli szövetségeseinek fel kell készülnie a legrosszabb forgatókönyvre, és meg kell sokszorozniuk az ezek leküzdésére alkalmas eszközöket. Pár hete még üres riogatás lett volna, hogy Oroszország képes bevetni ilyen fegyvereket, de ma már nem ez a helyzet”

– emelte ki Michael Osterholm, a Minnesotai Egyetem professzora, a fertőző betegségek szakértője. Véleménye szerint Putyin elnök akár a kül- és belföldi politikai ellenfeleivel való leszámolásra is felhasználhat nemtelen eszközöket.

Osterholm úgy látja, hogy az orosz elnöknek nincsenek aggályai ezen a téren, és a feltételezett mérgezési akció után csak rosszabbra számíthatunk tőle. A biológiai és vegyi fegyvereket pedig a professzor azért tartja különösen veszélyeseknek, mert azok az elrejtőző civileket is elérik, és tovább növelik az ártatlan áldozatok számát.

Osterholm szerint a mérgező gázok akár Ukrajna bizonyos területeit lakhatatlanná tehetik, míg a biológiai fegyverek az egész világot megfertőzhetik betegségekkel – ebből pedig a koronavírus-járvány után különösen nem kér senki.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás