promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Oké, kiközösítettük az oroszokat – de honnan lesz a világnak olaja és üzemanyaga?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Oroszország biztosítja a világ 100 millió hordós napi kőolajszükségletének tizedét.

A világ országai sorra jelentik be szankcióikat Oroszországgal szemben, amely február végén támadást indított a szomszédos Ukrajna ellen. Pedig mindenkinek égető szüksége volna Putyin kőolajára és földgázára, amelynek pótlása rendkívül nehéz feladat lesz.

A Nemzetközi Energia Ügynökség friss jelentése nem rejti véka alá, hogy a lehetőségek száma véges. Magyarország sem nagyon „pattoghat”, hiszen az idehaza felhasznált kőolaj 64, illetve földgáz 85 százaléka érkezik Oroszországból.

Ha Putyin elzárja a csapokat (amit egyébként valószínűleg nem tesz, hiszen neki is fontosak az energiahordozókból származó bevételek), akkor kik jöhetnek számba helyettesítőként? Boris Johnson brit miniszterelnök a közelmúltban már elrepült a Perzsa-öbölbe, hogy a kieső készletek pótlásáról tárgyaljon, de ez nem jelenthet minden ország számára megoldást.

Jelenleg a világ napi kőolajszükséglete közel 100 millió hordóra rúg, amelynek a tizedét Oroszország állítja elő, de csupán 5 milliót exportál, és emellett 3 millió hordónyi olajterméket értékesít külföldre. Ha mindez kiesne, az egyes államoknak egyedi forrásokat kellene keresniük a pótlására.

Az elsődleges „megmentő” nyilván Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek lehetne. Jelentős tartalékokkal rendelkeznek, ám – mint arra a Nemzetközi Energia Ügynökség jelentése is rámutat – ennek felhasználására jelenleg nem mutatnak nagy hajlandóságot.

Irán szintén szóba jöhetne, de az országot a nukleáris fegyverkezéssel való próbálkozásaik miatt most komoly szankciók sújtják, amelyek egy részét fel kellene oldani a segítségért cserébe. Venezuelával szintén az USA „izmozik”, így a dél-amerikaiak sem túlságosan lelkesednek a termelés fokozásáért.

Az Egyesült Államok palaolaja (amelyet magas szervesanyag-tartalmú üledékes kőzetekből állítanak elő) csak részben jelentene megoldást, hiszen a kitermelése drága, és nem áll rendelkezésre végtelen mennyiségben. Nigéria, Kanada és Argentína pedig egyelőre nincsenek készen arra, hogy igazán nagy exportőrökké váljanak ezen a téren.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás