promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szorongással küzdesz? - Itt van 7 egyszerű lépés, ami segít csökkenteni
Borítókép:  Pixabay / Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Napjainkban rengeteg olyan szorongást keltő tényező ér minket, amelyekkel olykor nehéz megbirkózni. Ezt a technikát azonban érdemes kipróbálni! 

Talán említenünk sem kell, hogy manapság olyan világszintű események gyakorolnak nyomást a lelki egészségünkre, ami sokakat nagyon megvisel. Teljesen természetesen, hogy az ember szorong, hiszen a bizonytalanságban nem tudjuk, hogy mire számíthatunk. Előfordulhat, hogy úgy érezzük, mi magunk is veszélyben vagyunk. Mielőtt azonban hagynánk, hogy a szorongás teljesen bekebelezze a személyünket, próbáljunk meg egyet hátra lépni és venni egy mély levegőt. 

A következő szorongáscsökkentő technikához nincs szükség másra, mint egy papírra és egy tollra. A módszer egy szakmailag elismert, a kognitív viselkedésterápia CBT, egyik bevált eszköze. 

1. Azonosítsd be a körülményeket

Mi az a gondolat, ami kiváltja a szorongást? Ha sikerül megnevezni a félelem forrását az azonnal megfoghatóvá válik és kevésbé tűnik irányíthatatlannak. Próbáljuk azt is azonosítani, hogy milyen negatív belső mondatok kapcsolódnak ehhez a félelemhez.

2. Értékeld az aggodalmaid erősségét

Miután sikeresen megtaláltad a szorongás gyökerét, értékeld az érzés erősségét egy 1-től 100-ig terjedő skálán. Például: szorongás, 78/100

3. Írd le mik azok a gondolatokat, amelyek aggodalmat eredményeznek

Előfordul, hogy a szorongáshoz és a félelmekhez aktív képzelőerő is társul, de nem kedvező értelemben. A legrosszabb kimenetelre gondolunk, ami a fejünkben már meg is történt eseményként zajlik le. Próbáld meg ezeket összeszedni és papírra vetni őket! 

4. Keress észérveket arra, amelyek alátámasztják a negatív gondolataidat

Elsőre nem tűnik jó ötletnek bebizonyítani, hogy lehetséges a rossz bekövetkezte is, de hidd el segíteni fog. Azáltal, hogy rendszerezed racionálisan a bizonyítékokat, talán ráeszmélsz, hogy nem is annyira valóságosak.

5. Figyeld meg az érveidet alátámasztó tapasztalataidat

Milyen tények vesznek körül, amelyek tényleg beigazolják az aggodalmadat? Fordulj egy kicsit befelé és próbálj meg visszagondolni: megtörtént már valaha velem az, amitől félek? Az is sokat segíthet, ha olyan példákat keresel az életedből, amikor valóra vált a félelmed, de végül túltetted magad rajta. 

6. Törekedj a kiegyensúlyozottságra

Kicsit helyezkedj egy külső szemlélő szempontjába: próbálj meg például úgy beszédet írni magadnak, mintha egy barátod lennél. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy mennyire valószínű a rossz helyett valami kellemes történik? Mennyire fontos számodra a helyzet az életed szempontjából? 

7. Értékeld újra a szorongás és aggodalom erősségét

Mostanra már egészen valószínű, hogy a szorongásod jelentősen lecsökkent. Ha mégsem, az is teljesen rendben van, természetesen nem mindenkinek használ ez a technika, de mindenesetre próbáld meg újra értékelni az érzelmeid intenzitását. 

Ha krónikus szorongástól szenvedsz, a legjobb megoldás, ha egy szakemberhez fordulsz, aki megfelelő segítséget tud neked nyújtani. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás