promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Varázsgombát a depresszióra! - Így használják fel a pszichedelikumokat a terápiában
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A tudatmódosítók hatóanyagait napjainkban terápiás módszerekre is kezdik felhasználni.

A pszichedelikumok tudatmódosító hatását nem a modern emberek találták fel: már évezredek óta használják őket spirituális célokra. Egy ideig szinte teljes betiltásra kerültek, de napjainkban újra porondon szerepelnek. A különleges szerek nem csak szórakozásra szolgálnak - a pszichológusok igyekeznek kiaknázni az elmére gyakorolt gyógyhatásaikat is.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a terapeuták minden előzetes vizsgálat nélkül a kezébe nyomnak a pácienseknek egy tablettát és utaztatják őket. Éppen ellenkezőleg, a terápia alatti szerhasználathoz számos egészségügyi és mentális felmérés is szükséges, amit csak képzett szakemberek végezhetnek. 

A pszichedelikus szerek által előidézett belső utazások olyan élményeket hozhatnak a megtapasztaló lelki világába, amely segít nekik kimozdulni a negatív érzelmi állapotokból. 

Habár Európában még nem engedélyezett, de az Egyesült Államokban már például használják az ecstasy egyik hatóanyagát, az MDMA-t terápiás célokra. Sőt, kifejezetten ajánlják a poszt-traumás stressz szindrómában elszenvedőknek az olyan szakértők, mint például Máté Gábor, magyar származású pszichiáter.

A pszichedelikumokhoz kapcsolódó kutatások már jelenleg is zajlanak az Európai Unióban, így nemsokára számíthatunk az uniós törzskönyvezésükre is. Ennek értelmében gyógyszerként lehetne forgalmazni a szereket, köztük Magyarországon is például. 

Talán mindez még csak messzi fantáziának tűnik, pedig a valóságban már egyre közelebb vannak az engedélyezéshez.

Ebben a videóban Dr. Máté Gábor beszélget az ayahuasca pszichedelikus hatásairól:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás