promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin mindenkit átvert Ukrajnában – hatalmas trükkel riogatta a nyugati szövetségeseket
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az oroszok támadást színleltek, de ez még csak otromba ugratás volt.

A napokban olyan jeleket észlelhettek az ukrán és a nyugati radarok, hogy az orosz harci repülőgépek a támadás megindítására készülnek. Hamarosan kiderült, hogy a pánikot egy ügyes, de rendkívül otromba elterelés okozta.

Feltételezések szerint az oroszok transzpondereket helyeztek el teherautókon és más járműveken, amelyeket aztán körbe-körbe járattak a légitámaszpontjaikon, mintha a harci gépek éppen felszállásra készülődnének.

A transzponderek úgynevezett radar-válaszjeladók: amikor a repülőgépet eléri a radar sugárnyalábja, ez érzékeli azt, és válaszjelet is generál. Az oroszok idegesítő trükkje tehát azt a látszatot keltette, mintha a harci gépek sürgölődnének a kifutópályák környékén, de csak a szárazföldi járművek flangáltak ott minden irányba.

Közben Joe Biden amerikai elnök is arról beszélt, hogy elkerülhetetlen az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kirobbanása, az eddig tárgyalásokkal és fenyegető megmozdulásokkal csupán azt tudták elérni, hogy a támadás alighanem februárra tolódik át.

A megtévesztő orosz művelet eredményeképp a nyugati légierőt harckészültségbe helyezték, vagyis Putyinnak sikerült egy kicsit megcibálnia az oroszlán bajszát. Az elnök szemmel láthatólag élvezi, ahogy a konfliktus egyre jobban kiéleződik.

Közben időt nyert arra, hogy az eddigieknél is több csapatot, fegyvert és rakétát szállítson át a vele szövetséges Fehéroroszországba, ahonnan északról tudnak majd támadást indítani Ukrajna ellen.

Ez kiváló kiinduló bázis az oroszok számára, hiszen így a csapataik alig 160 kilométerre vannak az ukrán fővárostól, Kijevtől. Putyin szerint csupán hadgyakorlatra készülnek a katonái február 10. és 20. között, de az átcsoportosított erők jócskán felülmúlják az olyankor szokásosat.

Az oroszok megkezdték a lélektani hadviselést is, a közvéleményt álhírekkel próbálják a maguk oldalára állítani. Elhintették például, hogy az amerikaiak megelőző csapásra készülnek, ám ennek semmi valóságalapja nincs.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás