promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az orosz katonák már Ukrajnában vannak – közölte lazán a brit védelmi minisztérium
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Titokban megkezdték az előzetes hadműveleteket, és csak a támadási parancsra várnak.

Miközben mindenki az orosz-ukrán háború kirobbanására vár, James Heappey brit védelmi miniszter tájékoztatása szerint máris rengeteg orosz katona szivárgott be Ukrajnába. A politikus Vlagyimir Putyin elnök harciasságát a Lengyelországot 1939-ben megtámadó nácikéhoz hasonlította.

Közben a Nyugat sem ül ölbe tett kézzel, az európai hatalmak máris szankciókkal fenyegetőznek, míg az amerikaiak 60 ezer katonát helyeztek harckészültségbe. A brit védelmi miniszter szerint máris jelentős számú orosz katona tartózkodik Ukrajnában, és csak a tervezett inváziót várják.

Közben a dánok egy hajója is megjelent a Balti-tengeren, de F–16-os vadászbombázókat is küldenének a térségbe (Litvániába), míg a spanyolok a hadihajójuk mellett Bulgáriába irányítanának harci repülőket. A franciák Romániát szemelték ki bázisnak, míg a hollandok szintén Bulgáriába reptetnének két F–35-öst, de csak áprilistól.

„Britként az a feladatunk, hogy mások segítségére siessünk, és megvédjük azokat, akik magukat nem tudják. Ezért segítettünk Lengyelországnak 1939-ben, ezért váltunk a NATO alapítóivá a második világháború után, és most ismét próbára tesznek minket”

– írta közleményében (már-már churchilli húrokat pengetve) James Heappey. Moszkva közben aggodalmának adott hangot, miszerint a nyugati hatalmak élezték ki ennyire a feszültséget, vagyis talán ők is meglepődtek azon, mennyien keltek Ukrajna védelmére.

Boris Johnson brit miniszterelnök is megszólalt, éles hangú üzenetet küldve Putyin elnöknek, kifejtve, hogy a konfliktus elkerülésének jelenleg csekély az esélye. Alighanem a kócos szőke britnek kapóra jönne egy „jó kis háború”, ami elterelné a figyelmet az otthoni botrányairól. Ma nap mint nap arról kell magyarázkodnia odahaza, miért bulizott többször is a karanténszabályok megsértésével.

A nyugati hatalmak tehát tisztában vannak a titokban megkezdett orosz műveletekkel, de egyelőre beérik erődemonstrációval, illetve a gazdasági szankciók sűrű felemlegetésével. Kérdés, mihez kezdenek a támadás megkezdése után.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás