promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szomorú évforduló: 10 éve történt a Costa Concordia hajóbaleset
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Costa Concordia luxushajó 2012. január 13-án a kis olaszországi Giglio sziget partjainál sziklákba ütközött és elsüllyedt. A balesetben 32 ember vesztette életét, ezzel Európa egyik legnagyobb tengeri katasztrófája volt.

Ester Percossi, az egyik túlélő még ma sem tud túllépni a történteken, és még most is hallja a sikolyokat.

"Emlékszem az emberek sikolyaira, az emberekre, akik a tengerbe ugrottak. Emlékszem a hidegre, a rémületre mindenki szemében"

– mondta.

Bár sokan mentették aznap az utasokat a legénységből és a szigetlakók közül, a kapitány nem volt köztük. Francesco Schettino a mentés során elhagyta a hajót, és 2017-ben emberölés vádjával 16 év börtönbüntetésre ítélték.

A személyzet egyik tagja, aki nem távozott, Russel Rebello egy igazi hős volt. Pincérként dolgozott a hajón, és segített az utasoknak kijutni. Holttestét csak néhány évvel később találták meg, amikor a hatalmas, rozsdásodó tömböt a történelem legdrágább hajóroncs-eltávolítása során elvontatták.

"A bátyám megtette a kötelességét, életét vesztette, hogy másokon segítsen, erre természetesen büszke vagyok, és úgy gondolom, hogy nagyon büszke lenne arra, amit tett, sok más embernek segített"

– mondta Russel testvére, Kevin, a szigeten tartott megemlékezésen.

A túlélők és a szeretteik részt vettek egy szertartáson a San Lorenzo templomban, előtte pedig virágokat dobtak a tengerbe, emlékezve azokra, akiknek nem sikerült idejében kijutniuk.

A Concordia két és fél évig feküdt az oldalán, mire el tudták vontatni.

Forrás: Reuters

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás