promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagy a baj? Elcsendesült Magyarország legnagyobb vízesése – videó
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Többen pánikba estek, hogy nem jön víz a lillafüredi vízesésből.

Lillafüred egyik legszebb látványossága a vízesés, ami Magyarország legnagyobbja. A 20 méter magas vízesés nem természetes úton jött létre, mivel anno a Palotaszálló építése miatt el kellett terelni a Szinvát.

A sétányról, ami nagyjából a vízesés felénél éri el a vízesést, a korlát mellett egy ösvényen biztonságosan le lehet jutni a vízesés alá, ami pompás látványt nyújt. A közösségi médiában sok kommentelő elkezdte terjeszteni a rémhírt, hogy a lillafüredi vízesés kiszáradt.

A minap.hu emiatt utánajárt, hogy mi történhetett, de az egyik szakember megnyugtató magyarázatot adott.

Amikor nem elegendő, vagy egyáltalán nincs természetes táplálása a vízesésnek, akkor emelünk át vizet a Hámori-tóból. Viszont azokban a téli időszakokban, amikor összefüggő rétegben befagy a tó felszíne, akkor ezt meg kell szakítani, hiszen ez egy rendkívül balesetveszélyes, sőt akár életveszélyes helyzetet is kialakíthat. El lehet képzelni, mennyi veszélyt rejt magában, amikor a jégréteg nem a vízfelszínen fekszik, hanem egy légrétegen, ami még könnyebben beszakadhat”

- mondta a portál érdeklődésére Viszokai János, a MIVÍZ Kft. műszaki igazgatója.

Tehát nincs ok az aggodalomra, csak amikor a téli nagy fagyokban jégréteg alakul ki a Hámori-tó felszínén, akkor nem táplálják a vízesést.

Volt már olyan is, amikor a vízesés teljesen befagyott – akkor bizony tényleg mesebeli látványt tudott nyújtani.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás