promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kész az USA forgatókönyve, ha Ukrajnát orosz támadás éri
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Földön, vízen és levegőben egyaránt felvonulnak, Putyin elnök komoly fenyegetéssel nézhet szembe.

Már 2021 végén valós veszélynek tartott egy orosz támadást az ukrán hírszerzés, amely szerintük 2022 januárjának végéig be fog következni. Ezúttal azonban mintha a NATO is bekeményítene, úgy tűnik, nem akarja következmények nélkül átengedni a kelet-európai országot Putyin elnöknek.

Különösen az USA határozottabb a mostanában megszokottnál, és egy szakújságíró fel is vázolta, mi lehet az amerikaiak forgatókönyve háború esetén. Az oroszok viszonylag gyorsan felfejlődtek egy nagyjából 175 ezer fős sereggel az ukrán határ mentén, de most a hetek óta tartó várakozás időszakát éljük.

Az USA lehetőségei elég szélesek, a hírszerzők küldésétől egészen a szárazföldi csapatok, légierő és hadihajók bevetéséig. Természetesen gazdasági szankciókat is alkalmazhat a nyugat Oroszország megzabolázására, bár ez a taktika az elmúlt években nem igazán vált be.

A legrosszabb esetben Putyin totális támadást indít Ukrajna ellen, ám ez nem feltétlenül lenne jó ötlet, hiszen északkeleti szomszédunknak 200 ezer fős, jól felszerelt, harcedzett serege van, ráadásul az Ukrajnában élő orosz ajkúak is inkább az új hazájukat támogatják. Putyinnak véres gerillaháborúra kell készülnie, ha végleg térdre akarja kényszeríteni szomszédját, amelytől a Krím félszigetet 2014-ben már elorozta.

Az USA feltehetőleg már sűrítette felderítő légi küldetéseit a térségben, amelyekhez az RQ–4 Global Hawk pilóta nélküli felderítő repülőgépeket használja. Ezek a 35 méter szárnyfesztávolságú drónok akár 24 órán keresztül képesek folyamatosan a célterület fölött körözni.

Komoly orosz támadási szándék esetén az amerikaiak átcsoportosítják Európában tartózkodó erőiket Ukrajna közelébe. Ehhez Lengyelország volna a legmegfelelőbb bázis, a lengyelek engedékenyek ezen a téren, hiszen hagyományosan rossz kapcsolatokat ápolnak Oroszországgal.

Az USA repülőgép-hordozó hajói egyelőre nincsenek a térségben, de az USS Harry S. Truman vezérhajó és „kísérete” már november 30-án kihajózott a Virginia állambeli Norfolkból, és természetesen az európai kontinens a végcélja. Az Ohio-osztályú tengeralattjárók szintén megjelenhetnek a közelben, és mindegyiken 154 darab Tomahawk cirkálórakéta (vagy inkább robotrepülőgép) található.

Természetesen az amerikai légierő is hipp-hopp Ukrajnában teremhet, hogy elsősorban a lengyel és román NATO-bázisokról fenyegesse az orosz agresszorokat. A Pentagon tehát nem várja ölbe tett kézzel Ukrajna lerohanását, de értelemszerűen szeretné elkerülni az élesebb konfliktust.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás