promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha ezek a bombák felrobbannak, cunamit okozhatnak Londonnál a Temze folyón
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy második világháborús hajóroncs kockázatos megtisztítására készülnek az angol fővárosnál.

A brit haditengerészet arra készül, hogy eltávolítson 1400 tonnányi bombát egy második világháborús hajóroncsról. A helyzetet nehezíti, hogy az akciót a Londont átszelő Temze folyón kellene végrehajtani.

Amennyiben hibáznak, az kisebb cunamival, illetve tömeges halálesetekkel járhat a nyüzsgő angol fővárosban. Az amerikai SS Richard Montgomery szállítóhajó 1944-ben süllyedt el a Temze torkolatában, és azóta állandó veszélyt jelent Londonra, mivel nagy mennyiségű lőszert szállított.

Fotók: Profimedia

Ha a rakomány felrobban, az az előzetes kalkulációk szerint 5 méter magas hullámokat okozhat, amelyek nemcsak a La Manche csatorna irányába, de a közel 9 milliós lélekszámú angol főváros felé is elindulhatnak.

Az SS Richard Montgomery egyébként könnyen megtalálható, hiszen az árbócai jó ideje vastüskékként meredeznek a vízfelszín fölé. A rajtuk elhelyezett veszélyjelző tábla is arra figyelmeztet, hogy a roncson fel nem robbant muníció található.

A brit szakemberek a lehető legideálisabb körülményeket keresik a bombák eltávolításához, hatástalanításához, ezért az akciót 2022 júniusára tűzték ki, és két hónapon át fog tartani. Addig persze mindenkiben benne lehet a frász, hogy

hiba esetén szökőár söpörhet végig Londonon.

Az elsősorban repülőgépek számára készült bombák között tucatnyi nagy robbanóerejű Blockbuster is van – 2017 őszén egyetlen ilyen miatt kellett Frankfurtban kis híján 60 ezer embert evakuálni.

A veszély nagyságát jelzi, hogy a bombák együttes felrobbanása 300 méter átmérőjű és 3 kilométer magas víz- és repeszoszlopot lövellhet a magasba!

Az intézkedésre azért kell viszonylag hamar sort keríteni, mert a 77 éve elsüllyedt roncs már igen rossz állapotban van. 24 órás radaros megfigyelés alatt tartják, így a legkisebb pozícióváltozás során is riasztani tudják a szakembereket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás