promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tényleg közeleg a világvége? Hatalmas földrengés és cunami rázhatja meg ezt az országot
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A spanyol kutatóintézet, az Institut de Ciències del Mar által vezetett új tanulmány szerint Spanyolország legdélibb részén, Andalúziában nemsokára hatalmas földrengés, majd cunami várható. 

A Computerworld cikke szerint Spanyolország európai részének legdélebbi tájegysége, Andalúzia hatalmas veszélyben van, ugyanis bármikor lecsaphat a térségre egy óriási földrengés, majd a cunami sem kímélné a spanyolokat. Ezt az Institut de Ciències del Mar (ICM) által vezetett új tanulmány állípította meg, amely szerint az oldalelmozdulásos tektonika nagyobb potenciállal rendelkezik a part menti szökőárak kialakulásában, mint azt korábban gondolták.

A lap arról is beszámol, hogy a Gibraltári-szorosnál, amely az Alborán-tenger nyugati végén fekszik, található az Averroes törésvonal. A legújabb adatok szerint a szeizmikus zónában már be kellett volna következnie egy nagy földrengésnek (Richter-skála szerinti 7,0-es). Ez legalább 6 méter magas cunamit váltana ki, amely részben elpusztítaná és elárasztaná az andalúziai partokat.

A cunamikat a tengerfenék hirtelen elmozdulásai váltják ki, általában a törésvonalaknál tapasztalható szeizmikus tevékenység okozza. Az ICM geológusa, Ferran Estrada szerint ezek az óriási hullámok veszélyt jelenthetnek a part menti lakosságra, károsíthatják a tengeri és szárazföldi infrastruktúrát, valamint gazdasági és környezeti válságot okozhatnak. A cunami hullámai két fő ágban terjednének, és elérnék és elárasztanák Spanyolország déli partvidékének és Marokkó északi részének sűrűn lakott területeit. Ezek a hullámok akár hat méter magasak is lehetnek, és 21-35 perc alatt érnék el a partokat. 

Az, hogy ez a szörnyű tragédia bekövetkezik-e, egyenlőre nem lehet tudni, de az ICM által elkészített kutatás lehetővé teszi, hogy az esetleges cunami hatásait enyhítsék. 

Az elmúlt hónapokban egyre több európai országban tapasztaltak erős földrengést. A kutatók szerint a földmozgások egyre gyakoribbak lesznek a jövőben. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás