promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Honvédkórház igazgatója szerint eddig fog tartani a járvány Magyarországon
Borítókép:  M1
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Prof. dr. Wikonkál Norbert, a Honvédkórház főigazgatója élő adásban mondta el, mikor érhet véget a járvány.

A Honvédkórház főigazgatója december 27-én az M1 reggeli műsorában beszélt arról, hogy a 2020-as karácsonyi időszakhoz képest az idei évben jóval nyugodtabban zajlott az ünnep az egészségügyben. Prof. dr. Wikonkál Norbert elmondása szerint jelentősen visszaesett a járványgörbe, ami minden kétséget kizáróan az oltásnak köszönhető.

„Igazunk lett: az átoltottság növekedésével folyamatosan csökkentek a kórházi esetszámok is. Ha az általunk várt forgatókönyv valósul meg, mely sok fertőzöttel, de kevés kórházi ellátást igénylő beteggel számol, akkor valóban egy számunkra kedvező kimenettel, azaz egy ellaposodott járványgörbével számolhatunk, melyre az első hullám óta várunk”

A főigazgató szerint az emberek igénylik és fel is veszik a védőoltást. Véleménye szerint Magyarország korán felismerte, hogy szükség van a harmadik oltás széleskörű beadására is, így számos országhoz képest sokkal kedvezőbb helyzetben vagyunk. Ennek köszönhető, hogy az idei karácsony békésebben zajlott. A szakember a gyermekek oltásával kapcsolatban is pozitívan nyilatkozott.

„Jól haladnak a december közepe óta beadott oltások az 5-11 évesek korosztályában is. Orvosként, apaként, felelősségteljes honpolgárként magam sem tudok mást mondani, mint azt, hogy a gyermekeket is el kell vinni oltani. A tapasztalatok szerint, sajnos az utóbbi időszakban ez volt az a közösség, ahol a vírus a legjobban inkubálódott. Ők hazavitték, s megfertőzték a család több tagját is. Ezt a jelenséget csak az ő beoltásukkal lehet megtörni. (...) Nem tudjuk, mi történhet egy gyermekkel, ha megbetegedik, és szülőként úgy gondolom, nem szabad megkockáztatni ezt”

Wikonkál Norbert felhívta a figyelmet arra, hogy a vírus ellen sem a távolságtartás, sem a maszkviselés, sem az otthon maradás nem elegendő, ezért javasolt az oltás felvétele. A Honvédkórház vezetője szerint ha sikerülne a járványgörbét a következő hónapokban is alacsonyan tartani, akkor 2022-ben magunk mögött tudjuk hagyni a járványt. Előtte viszont túl kell esnünk az ötödik hullámon is.

„A negyedik hullám lassan leáldozóban van, de biztosak vagyunk abban, hogy hamarosan érkezik majd az ötödik hullám is. Az eddigi számítások szerint azonban a nagyszámú fertőzés mellett százalékosan kevesebben kerülnek majd a kórházakba: az egészségügyi ellátórendszer bírni fogja a terhelést”

- mondta a szakember.

[[vid]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás