promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rusvai Miklós helyretette az oltáselleneseket: „Látszólag nekik lesz igazuk”
Borítókép:  TV2 Play
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rusvai Miklós kijózanító üzenetet küldött az oltáselleneseknek.

Rusvai Miklós virológus szerint már most sejthető, hogy ha az omikron variánsról beigazolódik, hogy kevésbé kórokozóképes, mint a delta, de immunitást fog okozni, akkor az ország összes oltásellenese ebbe fog kapaszkodni. Éppen ezért kijózanító üzenetet küldött nekik.

„Amennyiben az omikronról kiderülne, hogy az eddigiekhez képest szelídebb változat, az oltásellenesek igazolva érzik majd magukat, hogy milyen jó, hogy nem kérték az oltást, hiszen itt van ez az enyhe változat, csak ki kellett várni. Nyilván azt hangoztatják majd, hogy az a 3 millió ember, aki eddig nem oltatta be magát, az majd most átfertőződik és immunis lesz. »Akkor minek kellett ez a nagy felhajtás? Az oltás csak a vakcinagyártóknak a malmára hajtotta a vizet és nekik hozott hasznot« – gondolhatják. Látszólag nekik lesz igazuk. Valójában azonban csakis a vakcina adott azt elmúlt évben védelmet az ellen, hogy még több halálos áldozata legyen a vírusnak”

- mondta a Ripost-nak Rusvai, aki emlékeztetett arra, hogy az elmúlt egy évben több százezer ember életét mentette meg a vakcinázás.

„Januárban kezdődtek az oltások és egy év alatt eloltottak több millió adagot. Ezzel biztos megmentettünk jó néhány életet. Ez lesz a pozitív hozadéka a vakcina előállításának. Ezt az egy évet a vakcinával vészeltük át, amíg megjelent ez az omikron-variáns, ha ez tényleg enyhébb kórokozó lesz. És a kulcsszó a „ha”!!! Mert ez még egyáltalán nem biztos. Ha mindjárt az elején ilyen lett volna ez a vírus, valóban nem lett volna szükség vakcinára, de nekünk át kellett vészelnünk azt az időszakot, amíg ez a változat kialakult. És nem lehetett tudni, hogy ez egy, öt vagy tíz év alatt alakul ki. Tehát ezért mindent meg kellett tenni, hogy küzdjünk ellene addig is, míg megjelenik a kevésbé kórokozó változat”.

A virológus reagált az oltásellenesek egyik gyakran használt kijelentésére, miszerint ”akinek meg kell halni, az haljon meg, mi akkor sem kérünk vakcinát”:

„Én ezzel nem értek egyet. A koronavírus rengeteg áldozata jóval idő előtt ment el és az immunizálásukkal az ő életük is nagyobb eséllyel megmenthető lett volna. Aki nem oltatja be magát, az sokkal nagyobb veszélyben van”.

Rusvai Miklós azon a véleményen van, hogy amíg nem igazolódik be az omikronról, hogy valóban szelídebb variáns, addig folytatni kell az emberek immunizálását az oltással. A virológus végezetül felhívta a figyelmet arra, hogy a vakcinatechnológia bizonyította hatékonyságát és gyorsaságát, és a koronavírus-járvány alatt gyűjtött tapasztalatoknak jó hasznát fogják venni a szakemberek, ha a jövőben egy újabb vírus okozna járványt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás