promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hidegrázós történet: hirtelen előkerült egy eltűnt falu
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Angliát idén legalább hét csapás sújtja, a település felbukkanása is ennek a jele.

Cumbria Anglia legészaknyugatibb megyéje, amely gazdag történelemmel büszkélkedhet. Nem véletlen, hogy itt bukkantak rá annak az ősi falunak a maradványaira, amely még az 1930-as években tűnt el.

Mardale Green település bűne az volt, hogy rossz helyen állt. A két világháború között ezért a lakosságát kitelepítették, majd a területet elárasztották, hogy víztározót létesítsenek a környéken élők biztonságos ellátására.

Most a vízszint annyira leapadt, hogy a falu jelentős része ismét felbukkant, például egy 17. századi híd, egy öreg templom, kocsmák és utak, igazán kísérteties látványt nyújtva. Mardale Green-ről talán már mindenki elfeledkezett, de a szokatlanul forró és aszályos időjárás miatt ismét hírt adott magáról.

A hatóságok szerint a víztározó jelenleg 40 százalékos töltöttségi állapotban van, pedig az év ezen időszakában 70 százalékon szokott lenni. Az angolok idén furcsa oldalát tapasztalhatták meg az időjárásnak, hiszen nem egyszer melegebb volt náluk, mint a mediterrán térségben.

Fotó: Profimedia

A szigetország krónikus üzemanyag- és élelmiszer-ellátási problémái mellett kevesebb szó esik arról, hogy immár a vízzel is takarékoskodniuk kellene a lakosoknak, hiszen jóval kevesebb édesvíz áll rendelkezésükre, mint amit korábban megszoktak.

„A víztározókban általában a nyár végén tapasztalhatunk alacsony vízszintet, aztán télire feltöltődnek, de néhány most sokkal üresebb annál, mint amit vártunk. Bár a május csapadékos volt, a nyár szárazabb lett a megszokottnál, különösen ebben a térségben”

– összegezte egy illetékes. A járványhelyzet sem tett jót a vízfogyasztásnak, hiszen az emberek többsége otthon ült, home office-ban dolgozott, illetve a vakáció idejére sem hagyta el az országot.

Mardale Green falu felbukkanása elvileg ritkaságszámba megy, ilyen csak akkor fordul elő, ha a víztározó szintje 50 százalék alá süllyed. Aggasztónak mondható, hogy 2021 előtt ez 2018-ban és 2014-ben is megtörtént, vagyis egyre gyakoribbak Angliában a vészesen aszályos időszakok.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás