promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
9/11: szörnyű, hogy mi történt az összedőlt ikertornyok maradványaival
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

21 900 darab emberi testrészt szedtek össze a vas- és betontörmelék alól.

Kereken 20 évvel ezelőtt intéztek terrortámadást a radikális iszlamista al-Káida szervezet tagjai a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ellen. Az ikertornyok órák alatt összedőltek, közel 3000 embert temetve maguk alá. De mi történt a szerkezeti maradványokkal?

Egy részük a világ különböző pontjaira került, ahol emlékműveket emeltek 9/11 áldozatai előtt tisztelegve. A vas, beton és más építőanyagok többsége viszont olyan utóélettel rendelkezik, ami

megbotránkoztatja a jó érzésű embereket.

A WTC elleni terrorcselekmény mintegy 40 milliárd dollár anyagi kárt okozott. A romok eltakarítása természetesen nem ment egyik percről a másikra, és komoly logisztikát igényelt. Előtte tűzoltók, rendőrök, mentőkutyák, önkéntesek fésülték át a törmeléket, emberi maradványok után kutatva.

21 900 testrész került elő, azonosításuk a mai napig folyamatban van.

A hatóságok ezután a New York egyik kerületének számító Staten Island szeméttelepét jelölték ki a sitt lerakóhelyéül. Ezt Fresh Kills néven emlegeti a köznyelv, mert a kille a középkori hollandban (New York-ot ők alapították Új-Amszterdam néven) csatornát, folyóágyat jelent. Az angolban viszont – hátborzongató módon – „friss öléseket”.

A DNS-vizsgálatok révén itt is folytatták az áldozatok maradványainak keresését, de ugyanakkor tenni kellett valamit a porrá zúzódott számítógépekkel, a rozsdás vasakkal, a törött üvegekkel és más törmelékekkel is, amelyekben jócskán akadt azbeszt és egyéb veszélyes anyag is.

A legértékesebbnek az acél bizonyult, amely végül főleg kínai és indiai bontótelepeken került újrahasznosításra. A Shanghai Baosteel Group például 50 ezer tonna szerkezeti acélgerendát vett a New York-i önkormányzat aukcióján, tonnánként 120 dolláros áron.

A Greenpeace tiltakozását is kiváltotta a kegyeletsértő akció, amely során ráadásul veszélyes anyagokat szállítottak külföldre. Ennek ellenére az első rakományok már a tragédiát követő fél évben eljutottak Indiába, ahol az acélt szintén épületekhez használták fel.

Az elő nem került áldozatok hozzátartozói pert is indítottak az önkormányzat ellen, végül azonban a bíróság a városnak adott igazat, ezzel az indoklással:

„Az áldozatok nyomtalanul elpusztultak, testetlenné emésztette őket a hatalmas tűz, amely porrá zúzta a rengeteg tonna betont és acélt.”

2008-tól aztán a Fresh Kills lassan megszűnt szeméttelepnek lenni, és fokozatosan közösségi rekreációs parkká alakították át, ahol bicajozni, lovagolni, kenuzni tudnak a lakosok. Ha egyszer teljesen elkészült, csaknem háromszor akkora lesz, mint a legendás Central Park.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás