promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem hallgat rád a gyereked? Ezzel a módszerrel játék lesz a nevelése
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Büntetés és fenyegetés helyett próbáld ki a dicséret pontokat! Szuper motivációs táblával vagy műanyag zsetonok gyűjtésével pofonegyszerűen rábírhatod az ovis vagy a kisiskolás gyereket az együttműködésre. Mutatjuk, hogyan láss hozzá!

[[cikk1]]

A dicsérettáblával vagy a zsetonos módszerrel konkrét célokat adunk a gyerkőcnek, amiért érdemes küzdenie. Rövid távon segíteni fog elpakolni a szobáját, vagy hiszti nélkül abbahagyja a tévénézést, a kütyüzést, hosszú távon viszont kitartásra és türelemre neveled. Az elején valószínűleg csak a jutalom miatt végzi el a feladatokat, aztán a sikerélményért, végül pedig jó szokássá válik, ami megkönnyíti a hétköznapokat.

Dicséretfal:
Olyan feladatok kerüljenek fel a falra, amik gondot okoznak a mindennapokban. Legyen szó egyedül alvásról, tévénézésről, kütyüzésről vagy pakolásról. Az egyes témakörökről készíts rajzokat, amik a gyerkőc számára is egyértelműek – akár ő is megrajzolhatja a képeket vagy kiszínezheti. Ragasszátok fel egymás alá egy nagy kartonlapra! Minden feladatnál 4-4 pontot gyűjthet, amiket különböző szimbólumokkal jelölhettek: vágjatok ki színes kartonból szív, pillangó, csillag, autó, dinó stb. formákat, amiket egyszerűen gyurmaragasztóval rögzíthettek a falon. Ha szeretnéd, beruházhatsz mágneses táblára is, amin színes mágneses gombokkal gyűjtheti a dicséretet a kicsi.

Zseton-módszer
A zsetonos megoldást a legegyszerűbb kivitelezni: szerezz be egy nagy csomag pókerzsetont, és hozzá egy színes, cuki tárolódobozt. A kihívásokat ugyanúgy állítsátok össze, mint a dicséretfalnál. Amikor a gyerkőc ügyesen teljesíti a feladatot, zsetont kap, amiket aztán beválthat. Megadhatjátok, hogy egy-egy jutalomért mennyi zsetont kell gyűjteni. Például 4 zsetonért készíthettek arcfestést.

A jutalom
Beszéljétek meg előre, mi lesz a jutalom, amikor kigyűltek a pontok! Lényeg, hogy a kisgyerek számára fontos, de ne tárgybéli ajándék legyen. Ha nem alszik veletek a kicsi, de szeretne, akkor nyerhet egy estét a szülők ágyában. Nézhet plusz egy mesét a tévében, ráadás esti mesét vagy még fél óra játékot kérhet apával, anyával. Süthettek együtt süteményt. Csak a fantázia és a gyerkőc érdeklődési köre szabhat határt. Amikor betelt a tábla vagy összegyűlt bizonyos számú zseton, jár a nagy ajándék: közös cukizás, élménypark, mozi, állatkert. Visszavenni a már meglévő pontokat nem szabad!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás