promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sürgős volt: egy menekülő férfi átúszott Oroszországból Japánba
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyjából 20 kilométert kellett megtennie, de aligha fog megesni rajta a hatóságok szíve.

Oroszországból úszott át Japánba egy menedéket kérő férfi. Igazából csak a Japántól északra fekvő, de a második világháború óta az oroszokhoz tartozó Kunasir szigetről kellett valahogy Hokkaidóra átevickélnie, ám ez is közel 20 kilométeres távot jelent a vad tengeren.

Kunasir a Kuril-szigetek része, amelynek birtoklásáról bő hét évtizede vitatkoznak egymással az oroszok és a japánok. A mostani incidens valószínűleg nem segít elsimítani az ellentéteket. A japán hatóságok egyelőre nem árulták el a menedékkérő kilétét.

Bizonyos források szerint a 38 éves Vaas Feniks Nokard lehet az illető, akit még 2011-ben toloncoltak ki Japánból vízumproblémák miatt. Akkor kidobták az ajtón, most pedig visszamászott az ablakon…

A férfi a tengerparti Shibetsu városánál ért partot, majd rögtön politikai menedékjogot kért. Nokard nem egyszerűen farmerben és pólóban vetette magát a tengerbe, hanem hőszigetelő és vízálló ruhát vett magára, vagyis felkészült a kalandra.

„Három éve élt a Kuril-szigeteken. Nem dolgozott semmit, Golovino falucskában lakott, és vagy a sátrában aludt, vagy pedig a környéken járókkal beszélgetett”

– festett róla nem túl pozitív képet egy helybéli. Egy orosz újság szerint viszont Nokard a japán kultúra nagy csodálója, aki még nyelvleckéket is vett, arra számítva, hogy a jövőben huzamosabban a szigetországban élhet.

Az oroszok szerint a férfi hálátlan, hiszen Kunasiron még ingyen telket is kapott – igaz, ezek szerint házat nem épített rá. Oroszország mindenesetre komoly programot indított a közelmúltban, hogy fiatal lakosokkal népesítse be távol-keleti régióit.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás