promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vajon te is kiégtél? Most megtudhatod!
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hiába szereted az állásodat, mostanában nehezedre esik a legegyszerűbb feladat elvégzése is? Túlterheltnek érzed magad, mert túl sok a stressz a munkahelyeden? Elképzelhető, hogy téged is megtalált a burnout-szindróma.

A kiégés, vagy másnéven burnout-szindróma olyan érzelmi és fizikai kimerültség, amiben sikertelennek, céltalannak látjuk az életünket. Eredetileg az olyan foglalkozásoknál vizsgálták, ahol fokozott szellemi terhelésnek vannak kitéve az alkalmazottak, mint például az egészségügyben dolgozók vagy a rendőrök. Manapság egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük a munkavállalóknak egy átlag munkahelyen is. A nagy elvárások, a kevés pihenőidő egy idő után fásultsághoz, majd kiégéshez vezethez, ami egyszerűen lehetetlenné teszi a munkvégzést. Nem hisztiről vagy lustaságról van szó: komoly megterhelés alatt áll az egész szervezet.

Mitől alakul ki?

  • Túl nagyok az elvárások a munkahelyen, melyek szinte teljesíthetetlenek.
    Folyamatos a túlóra. Szinte rossz szemmel néznek rád a kollégák vagy a főnök, ha a nyolcórás munkaidő leteltével te inkább hazamégy, és nem játszod a munka hősét még plusz 3-4 órán át.
  • Állandó a versenyhelyzet a kollégák között, ami akkor is feszültséget kelt hosszú távon, ha egyébként szeretjük a kihívásokat.
  • Nincs pozitív visszacsatolás a főnökök, kollégák felől, ellenben, ha hibázol, azt azonnal a fejedre olvassák. Egyszerűen megfogalmazva: nincs sikerélményed.
  • Pszichésen megterhelő munkát végzel, és nincs lehetőséged arra, hogy néha kiszállj a mókuskerékből, hogy pihentesd az idegeidet.
  • Az is elképzelhető, hogy te magad vagy annyira teljesítménykényszeres, hogy soha nem vagy elégedett az elvégzett munkával. Te döntesz úgy újra és újra, hogy tovább maradsz a munkahelyeden, többet vállalsz be, mint amennyit elbírsz, vagy, ami szükséges.

    [[cikk2]]

A kiégés jelei:

  • A kezdeti lelkesedést folyamatosan felváltja az érdektelenség, kedvetlenség, állandó lehangoltság. Egyre nehezebb reggel felkelni, és elmenni dolgozni. Az érdektelenség helyét egy idő után félelem, szorongás veszi át.
  • Rosszul alszol, álmatlanságban szenvedsz.
  • A munkhelyi stressz miatt állandó gyomorgörccsel jársz dolgozni.
  • Nem tudsz leállni, nincs énidő, munkhely-magánélet egyensúly: hazaviszed a munkát. Ez a kiégés első szakaszára jellemző.
  • Nincs kedved már kimozdulni, a munkában a kollégákkal beszélgetni, holott korábban lelkesen csatlakoztál hozzájuk egy kis munkahelyi pletyire.
  • Elhanyagolod a munkát, emiatt folyamtosan bűntudatod van.

    [[cikk3]]

Mit tehetsz ellene?

Ideális esetben időben észreveszed magadon a jeleket – például az értelmetlenül sok feladat bevállalását, vagy besokallsz a munkahelyi stressztől és időben váltasz. Ha jó a főnököd, ő is észreveszi, hogy a kiégés szélén állsz, és segít átütemezni a munkafeladatokat. A cél, hogy újra megtaláld a munkahely-magánélet egyensúlyt. Szabj meg egy konkrét időkeretet, ami alatt reális mennyiségű munkát kell elvégezned. A túlóra néha belefér, de ha minden este későn végzel, és még  hétvégék sem szabadok, akkor sürgősen változtatnod kell! Elképzelhető, hogy nehezedre esik visszaállni a normális munkarendre, vagy új állást kell keresned, új kihívásokkal. Ne félj segítséget kérni: a kollégák, barátok, a család bizonyára nyitottak egy kiadós beszélgetésre, ám lehet, hogy érdemes életvezetési tanácsadóhoz vagy pszichológushoz fordulnod.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás