promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
5 tény, miért nem ciki pszichológushoz járni
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A koronavírus a többi között szorongást, bizonytalanságot, lehangoltságot hozott az életünkbe. Sokan, főleg a kamaszok, nehezen birkóznak meg ezzel az időszakkal. Akadnak azonban olyanok, akik nem mernek szakemberhez fordulni, mert állítólag oda csak a bolondok járnak, ráadásul túl drága is. Most igyekszünk eloszlatni ezeket a tévhiteket.

1. Nem hülye vagy, hanem boldogtalan!
Pszichológushoz nem a mentális betegségekkel fordulunk, az a pszichiáter. Mindenkinek lehetnek olyan problémái, elakadásai, amivel nem képes egyedül megküzdeni. A jó hír az, hogy nem is kell. A szakember célzott kérdésekkel segít megtalálni a válaszokat a kérdéseinkre, rávezet a probléma megoldására.

2. Pszichológus ingyen is
Persze, vannak pszichológusok, akik aranyáron mérik a terápiás órákat, de a legtöbb helyen már elérhető az ingyenes szakszolgálat. Érdeklődj nyugodtan a háziorvosodnál, aki segít eligazodni a rendszerben.

3. Sokszor jobb a kívülálló véleménye
Mondhatod, hogy neked vannak barátaid, családod, akikkel mindent meg tudsz beszélni, akikre bármikor számíthatsz. Ez természetesen nagy segítség, de a szeretteiddel ellentétben a pszichológus érzelemmentesen, kívülről lát rá a helyzetedre. Elképzelhető, hogy a hozzátartozók is jó tanácsokat adnak, de semmiképp sem elfogulatlanok, ami megnehezíti a probléma tisztán látását. Ráadásul a pszichológusra nem fogsz megsértődni, ha a szemedbe mondja az igazságot.

4. Nincs kockázat
Könnyebb megnyílni egy olyan ismeretlennek, akiről tudod, hogy szakmai kötelességből sem adja tovább a titkodat. Nem kell attól sem félni, hogy megbántod, nem kell, hogy szégyelld magad előtte. Szabadon beszélhetsz bármiről!

5. Engedd meg magadnak a gyengeséget!
Nem szégyen pszichológushoz járni! Teljesen elavult és életszerűtlen az a felfogás, hogy minden helyzetben erősnek kell maradnunk, el kell rejtenünk mások elől a gondjainkat. Nem azt mondom, hogy mostantól borítsd a bánatodat a fél világra, de ne is szégyellj segítséget kérni pszichológustól, életvezetési tanácsadótól vagy épp párterapeutától. Ha elnyomod, elhallgatod a fájdalmat, az csak legyengít, megbetegít. Ha kibeszéled és feloldod szakember segítségével, az valóban megerősít, mert megküzdési képességekre, önismeretre tehetsz szert.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás