promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Termékvisszahívás! Életveszélyes adalékanyagot találtak a világ egyik legnépszerűbb édességében
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Génmódosított összetevő miatt kell kivonni a forgalomból a francia gyártású M&M’s cukorkákat.

Ukrajnában két munkanapon belül minden M&M’s cukorkát ki kell vonni a forgalomból, minekután génmódosított rizslisztet találtak az édesség összetevői között – ez pedig nem engedélyezett alapanyag az országban – írja a Kárpáthír.

Az ukrán élelmiszerbiztonságért felelős hivatal az M&M’s cukorkák időleges betiltása mellett az ugyancsak Franciaországban gyártott Mars Wrigley Confectioner fagylaltokat is (Snickers, Bounty, Twix) visszahívja, amelyeket Romániából importáltak Ukrajnába.

De mit is jelent pontosan az élelmiszer génmódosítása?

A géntechnológiával módosított ételek (GMO) genetikai állományát mesterségesen módosították annak érdekében, hogy új tulajdonsággal ruházzák fel őket: például hogy ellenállóbbak legyenek a betegségekkel, a szárazsággal vagy bizonyos kártékony rovarokkal szemben. Azt azonban egyelőre nem tudni, milyen hosszútávú hatással lehet a génmódosított ételek fogyasztása az emberi szervezetre.

Az Unióban engedélyezett GMO-k legnagyobb részét csak takarmány előállításához használják, de néhány importált élelmiszer is tartalmazhat ilyen összetevőt, ahogy azt az ukrán eset is alátámasztja.

Jelenleg egyébként, ahogy a legtöbb európai országban, úgy Magyarországon sem engedélyezett a genetikailag módosított növények termesztése.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás