promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vége a játszadozásnak: beoltják az egész amerikai hadsereget
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A katonák nagyjából kétharmada már egyébként is megkapta a vakcinát.

A Pentagonban székelő Amerikai Védelmi Minisztérium megrendelte a koronavírus elleni vakcinákat a hadseregbe besorozott személyeknek. Történt mindez azt követően, hogy az Egyesült Államokban július közepe óta meredeken emelkedik az új fertőzöttek száma.

A tömeges oltásokat már szeptember közepén el akarják kezdeni, ami arra utal, hogy az egészségügyi hatóságok nem bíznak a negyedik hullám elkerülhetőségében. Az USA-ban már a delta vírusvariáns okozza a legtöbb problémát.

A vakcinázás elindítása egyébként Joe Biden elnök szorgalmazására történik. Annál is inkább indokolt, mivel az amerikai hadseregen belül májusban 6006 fertőzöttet, júniusban pedig további 6574 új esetet regisztráltak.

A Pentagon sajtóirodája szerint a hadseregben nem jellemző a széles körű oltásellenesség – egyébként ha ez így lenne, feltehetőleg akkor sem kötnék a nyilvánosság orrára. Egyértelmű, hogy cselekedni kell, hiszen augusztus elejére már megközelítette a 37 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma az USA-ban, és addig 634 ezren haltak bele a betegségbe.

„A hadsereg tagjai tudatában vannak annak, hogy szolgálatba lépve teljesíteniük kell bizonyos kötelességeket. Ezek közé tartozik az is, hogy egészségesek és fittek legyenek, hiszen csak így tudnak szolgálni” – emelte ki John Kirby, a Pentagon szóvivője.

Nyilvánvalóan akadnak olyanok, akiknek mindezek ellenére kétségeik vannak az oltással kapcsolatban. A légierő egy (Georgia államban élő) tagja például azért tart a Pfizer és Moderna oltóanyagaitól, mert szerinte azok kipróbálatlan technológián alapulnak.

A hadsereg természetesen rendelkezik a kellő számú vakcinával, ezen tehát nem fog múlni a program sikeressége. A beoltandók pontos számát érthetően nem hozták nyilvánosságra, de Kirby annyit elárult, hogy az aktív sorkatonák 73 százaléka legalább az egyik oltást megkapta már, 62 százalékuk pedig mindkettőt.

A mostani akció tehát a fennmaradó egyharmad-egynegyed létszámra vonatkozik. A rendelkezésre álló adatok szerint eddig 212 ezer amerikai katonai személy került kapcsolatba a koronavírussal, elvileg tehát ennyien rendelkeznek természetes védettséggel vele szemben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás