promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Üzenet azoknak, akik orosz vakcinát kaptak: se szex, se pia
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem javallott a dohányzás, a szaunázás, és más megterhelő fizikai tevékenység sem.

Az orosz egészségügyi hatóságok arra kérik a Szputnyik V vakcinával oltott személyeket, hogy oltás után három napig tartózkodjanak a nemi élettől. És hogy a kitolás még teljesebb legyen, az alkoholfogyasztást, a dohányzást és a szaunázást is ajánlott kerülni egy darabig.

Ezt a külföldi állampolgároknak értelemszerűen nem írhatják elő – de miért is vonatkozna más ránk, magyarokra, ha Oroszországban ez a helyzet? Valójában nem csak a szex kerülendő, de minden nagyobb fizikai erőfeszítés is.

Az oroszok egyelőre nem állnak túl jól a vakcinázással, hiszen a lakosságnak csupán a 13 százaléka esett már át az oltakozáson. Az országban eddig közel 5,8 millióan fertőződtek meg, a halottak száma meghaladja a 142 ezret, és az új esetek száma június eleje óta ismét meredek emelkedést mutat.

Mindeközben az európaiak 30 százaléka számít már teljesen védettnek, vagyis az oroszok eléggé le vannak maradva ahhoz képest, hogy a Szputnyik V a legkorábban bevetett szernek számít a koronavírus elleni globális küzdelemben.

A szex- és alkoholtilalom javaslatával előálló hatóságok nem különösebben részletezték, miért jutottak erre a következtetésre. Feltehetőleg az immunrendszer hatékonyabb működésre képes, ha az oltást követő időszakban nem éri nagyobb sokk, terhelés a szervezetet.

A Szputnyik V mind a mai napig nem nyerte el a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyását, annak ellenére, hogy az oroszok már 47 országból rendelkeznek adatokkal a vakcináról, és mindenhol meglehetősen hatásosnak értékelik.

„Csinálhatják, de csak óvatosan”

– nyugtatta meg a szexszel kapcsolatban a párokat Oleg Kosztyin, a Szaratovi terület egészségügyi irányítója, aki ezek szerint sokkal megengedőbb kollégáinál. Oroszországban még a harmadik hullám közepén járnak, az indiai (delta) variáns azonban náluk is megnehezíti a védekezést.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás