promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rosszul alszol? Ezeket próbáld ki!
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nincs annál idegölőbb, mint ha már nagyon szeretnénk elaludni, de mégis csak forgolódunk az ágyban. Számos oka lehet annak, ha nehezen megy az elalvás vagy éjszakai ébredést követően a visszaalvás. A szakértők többnyire a stresszt említik kiváltó okként, de legalább ilyen káros az órákig tartó kütyüzés is. Íme, néhány hasznos ötlet, hogyan aludhatod te is az igazak álmát.

Ne akarj mindenáron elaludni!

Igen, könnyű ezt mondani, főleg, ha különösen fontos lenne, hogy másnap kipihenten ébredj. Ne az alvásra koncentrálj, egyszerűen csak próbálj kellemes dolgokra gondolni. Tervezz nyaralást – de ne kezdd el nézegetni a szálláshelyeket a telódon –, vagy gondold végig hogyan rendeznéd át a lakást.

Fontos a légzés

Ha a stressz miatt nem tudsz elaludni, és csak egy bizonyos problémán pörög az agyad, sokat segít, ha mélyeket lélegzel. Hatásos és nyugtató légzéstechnika, ha az orrodon mély levegőt veszel, amíg lassan háromig számolsz, majd a szádon ugyanilyen tempóban négyig számolva kifújod. Ezt ismételd meg néhányszor, amíg jobban nem érzed magad.

Semmi kütyü!

Elalvás előtt 1 órával már ne nézz sorozatokat, ne akkor pörgesd végig a napi híreket a telódon! Helyette hallgass zenét, vagy vigyél egy jó könyvet az ágyba. A képernyőhasználat csak túlpörgeti az agyat, ezért nem tudsz kellőképpen ellazulni az alváshoz.

Szex

Ez a rész talán nem is igényel különösebb magyarázatot. A kiadós szeretkezéstől egyébként is elfárad az ember, az orgazmustól pedig olyan szinten kisimulunk, hogy biztosan nem lesz gond az elalvással.

Nyugtató italok

Lefekvés előtt egy órával kortyolgass meleg italokat. A levendulatea és a citromfűtea együtt vagy külön-külön is nyugtató hatású, és egy kis mézzel megbolondítva nagyon finom is. A langyos, mézes tej szintén elálmosít. Fontos, hogy bármelyik italt választod, egyiket se idd túl melegen vagy hidegen!

Stresszmentesítés

Ha a tüneti kezelés nem segít, érdemes felkeresni egy pszichológust vagy életvezetési tanácsadót, hogy kiderítsd, min kellene változtatnod ahhoz, hogy jobban érezd magad a bőrödben. Sokszor egy kiadós baráti beszélgetés is csodákra képes. Az esetek többségében ugyanis a stresszes, pörgős életmód, a negatív gondolatok, megoldatlan ügyek állnak az álmatlanság hátterében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás