promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meghalt Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója
Borítókép:  e-nepujsag.ro
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A 34-szeres tájfutó legenda ma reggel, súlyos betegség után hunyt el a család tájékoztatása szerint.

Monspart Sarolta volt az első magyar világbajnok tájfutó, akit 2020. április 21-én választottak hivatalosan is a Nemzet Sportolói társaságnak tagjává.

„Ez az elismerés a legnagyobb pozitív stresszbomba, a legjobb gyógyszer a gyógyulásomhoz, van erőm tovább küzdeni. A jó Isten segítségét kérem, hogy legyen még időm párszáz gyalogló klubot elindítani az országban az időseknek, remélem, ősztől már majd lehet”

– mondta tavaly tavasszal a sportoló, aki betegségének diagnózisa után is haláláig aktív életet élt, mindenütt arra buzdítva a nőket, hogy egészségesen éljenek.

„Monspart Sarolta 34-szeres tájfutó magyar bajnok volt, de kipróbálta magát sífutásban is, melyben hatszor lett országos bajnok. Az 1970-es tájfutó világbajnokságon ezüstérmet szerzett váltóban, 1972-ben azonban már első magyarként övé lett az egyéni világbajnoki cím. 1976-ban világbajnoki bronzérmet nyert a magyar tájfutó váltóval, és még ugyanebben az évben első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutó versenyt, az O-Ringent.

Maratonfutásban is kiváló eredményeket ért el. 1972-ben hazai sporttörténelmet írt, amikor elindult a csepeli maratonon, nők ugyanis addig nem indulhattak a klasszikus számban. A versenyt nemcsak lefutotta, hanem három órán belüli idejével Európa leggyorsabb női maratonfutója lett, 1976-ban elért 2:48:22 órás ideje 1982-ig magyar csúcs volt.” 

– foglalta össze kiemelkedő pályafutását az MTI.

Életművét számos díjjal elismerte a magyar sport- és közélet egyaránt, kétszer kapta meg a Magyar Népköztársaság Sport Érdemérem arany fokozatát, ezen kívül többek között Köztársasági Elnöki Édeméremmel (2003), a Nemzeti Sportszövetség Életműdíjával (2006), Príma-díjjal (2010) és a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével (2018) is kitüntették.

A Nemzet Sportolója 76 éves volt, az egész ország gyászolja.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás