promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy legendás színésznő legendás alakításai - Törőcsik Mari legjobb filmjei
Borítókép:  Origo
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mai filmajánlónkban Törőcsik Mari legjobb filmjeit gyűjtöttük össze, ezzel is méltó módon megemlékezve hazánk egyik legnagyobb színművészéről.

Péntek reggel érkezett a szomorú hír, hogy 86. évében elhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, akinek nevéhez számos legendás alakítás fűződik.

Törőcsik Mari azon kevesek egyike, akik a Cannes-i filmfesztiválon nyertek díjat, emelett ő a magyar kulturális élet legtöbbet díjazott művésze. A legendás művészre legjobb filmjeivel emlékezünk, amelyeket egy csokorba gyűjtöttünk össze.

Körhinta

Törőcsik Mari a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett szakának elsőéves hallgatójaként kapta meg Fábri Zoltán Körhinta című alkotásának főszerepét. A születésekor kapott Marián helyett a rendező javaslatára kezdte használni a Törőcsik Mariann, majd a Mari nevet. A Körhinta volt a színésznő első filmes szerepe, de kifejezőerejével, kisugárzásával, és elbűvölő játékával azonnal belopta magát az emberek szívébe.

Leírás: Pataki Mari és Bíró Máté a szövetkezeti közös munkák alatt egymásba szeretnek. Az öreg Pataki azonban elhatározza, hogy kilép a szövetkezetből a nagygazda Fekete Sándorral együtt, és házassággal egyesítik a földeket, akár tetszik a lánynak, akár nem. Egy lakodalmi mulatságon Máté botrányt kavarva teszi közhírré vonzalmát Marihoz, aki másnap bejelenti apjának, hogy nem megy feleségül Sándorhoz. Az apa baltával támad lányára, aki világgá indul.

Vasvirág

Két évvel a Körhinta után, 1958-ban debütált a Vasvirág című film, amiről az Élet és Irodalom kritikusa azt írta, hog ez „a legszebb unalmas magyar film”. Nos, akik valaha is látták ezt a filmet, pontosan tudják, hogy ez közel sem igaz, hiszen Törőcsik Mari ebben az alkotásban bizonyította, hogy jól állnak neki a nőiesebb szerepek is.

Leírás: Óbuda a harmincas évek elején. Pettersen István munkanélküli kelmefestő egy óbudai barakkban él. Megismerkedik Verával, aki egy mosodában dolgozik, de arról álmodozik, hogy táncosnő lesz. A lány mosodában dolgozik. Főnöke, a gazdag Weiszhaupt úr már régen szemet vetett rá. A nyomortól rettegő Vera választás elé kerül: a jólét (és a pályán való elindulás) az idős, gazdag úr oldalán, vagy a szerelem a nincstelen Pettersennel?

Édes Anna

Törőcsik Mari négy filmben dolgozott együtt Fábri Zoltánnal: a Körhinta mellett A Pál utcai fiúkban, a Hangyabolyban, és az Édes Annában, amiben ismét főszerepet alakított. Ugyancsak megkerülhetetlen és kortalan magyar klasszikus.

Leírás: A Vizy házaspár a kommün bukása után ismét ugyanúgy tölti napjait, mint annak előtte. Újra felvesznek egy mindenes cselédet, a hallgatag, kis Édes Annát. A lány igyekszik megszokni a pesti életet. Hamarosan udvarlója is akad, a tisztességes kéményseprő személyében. De Anna munkaadói unokaöccsébe, Jancsiba szeret bele, aki egy éjjel elcsábítja a hiszékeny kislányt.

A Pál utcai fiúk

Ha már szóba került ez a film is, megérdemli, hogy az ajánlóban kapjon helyet. Igaz, ebben csak mellékszerepet játszik Törőcsik Mari, de minden pillanata emlékezetes, mint Nemecsek Ernő édesanyja. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megjegyezzem: A Pál utcai fiúk nagy kedvencem a magyar filmek közül.

Leírás: A Pál utcai grundon délutánonként kisdiákok játszanak. Hírét veszik, hogy a Füvészkertben tanyázó rivális társaság, amelynek Áts Feri a vezére, rohamra készül, hogy elfoglalja a Pál utcaiak grundját. A fiúk felkészülnek az ellenséges támadásra. Bokát választják vezérül, a többiek is kapnak rangot, egyedül a vézna, szőke Nemecsek Ernő marad közlegény. Geréb, aki szintén a vezéri rangra pályázott, bosszúból a füvészkertiekkel szövetkezik. Az árulás gyanúja Nemecsekre terelődik. A vézna kisfiú, hogy bebizonyítsa hűségét, visszaszerzi az ellenség által elrabolt grundzászlót. Akciója során kényszerű fürdőt vesz a füvészkerti tó hideg vizében. Elérkezik a csata napja.

Szerelem

Ez az a film, amiért Törőcsik Mari a legjobb női alakításért járó díjat megkapta a Chicago-i filmfesztiválon, míg a Cannes-i filmfesztiválon dicséretben részesült.

Leírás: Az ötvenes években Luca, a fiatal tanárnő hűségesen várja haza politikai okokból bebörtönzött férjét, Jánost. A régi barátok félnek, elzárkóznak a segítségre szoruló asszony elől. Luca feladatai között szerepel az is, hogy ellássa anyósát és elhitesse vele, hogy fia filmet forgat Amerikában. A két nő különös kapcsolatának alapja, hogy ugyanazon férfi áll életük középpontjában. A Mama már nem tudja megvárni fia hazatértét. Egy nap váratlanul kiszabadul János, s a házaspár újra kezdi az életet.

Déryné, hol van?

A film, ami elhozta Törőcsik Marinak a Cannes-i filmfesztivál díját. Maár Gyula alkotása akkora klasszikus, hogy nem is kell nagyon beszélni róla; így is mindenki ismeri, és szereti.

Leírás: A magyar színházi világ 19. századi nagy változásai idején az öregedő Déryné válságba jut: folytassa-e színészi pályáját, vagy vonuljon vissza? Bár tehetsége teljében van, úgy érzi, az új, divatos áramlatok a pálya szélére sodorják. Ekkor - tizennyolc évi távollét után - érte jön Déry, hogy megmentse, hogy elvigye abba a békés kis családi fészekbe, amelyet az ő számára teremtett meg. Déryné vele megy, de hamarosan rádöbben, hogy nem a gondtalan, gondolattalan polgári élet az ő világa. Visszatér a színházba, a mindennapos harcok és sikerek világába.

Törőcsik Mari összesen 177 filmben és sorozatban játszott, amelyekben mind emlékezeteset alakított. Utolsó meghatározó alakítását a 2017-es Aurora Borealis: Északi fény-ben nyújtotta.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás