promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A lusta emberek közül 32 százalékkal többen halnak bele a koronavírusba
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy nemrég publikált tanulmány szerint a súlyos COVID-19 betegség legfőbb rizikófaktoraként a fizikai inaktivitást csupán az időskor és a szervátültetés előzte meg.

A COVID-19 betegek körében a testmozgás hiánya súlyosabb tünetekhez és magasabb halálozási kockázathoz kapcsolódik 

– derült ki egy tanulmányból, amely csaknem 50 000 beteget vont vizsgálat alá.


Forrás: Profimedia

A kutatás szerint a pandémiát megelőző két évben inaktív életmódot élő emberek nagyobb valószínűséggel szorulnak intenzív kórházi ellátásra, ha megfertőződnek, és a halálozási ráta is nagyobb. A súlyos COVID-19 betegség rizikófaktoraként a fizikai inaktivitást csak az időskor és a szervátültetési kórtörténet előzte meg 

– jelentették be a kutatók kedden a British Journal of Sports Medicine folyóiratban.

Összehasonlítva egyéb kockázati tényezőkkel – amilyen például a dohányzás, az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a szív- és érrendszeri betegségek – meglepő módon a fizikai inaktivitás tekinthető a legerősebb veszélyfaktornak a szerzők szerint.

Az alkalmi testmozgáshoz szokott betegekhez képest a fizikálisan szinte teljesen inaktív betegeket 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel vitték kórházba, 10 százalékkal nagyobb eséllyel igényeltek intenzív kórházi ellátást, és 32 százalékkal volt nagyobb a halálozási ráta.

Míg a statisztikai adatok erősek, a tanulmány – amely a klinikai vizsgálatokkal szemben a megfigyeléseken alapult – nem tekinthető közvetlen bizonyítéknak arra nézve, hogy a testmozgás hiánya közvetlenül okozta volna ezeket a nagy eltéréseket. A kutatás mindenesetre érdekes kérdéseket tesz fel, amelyeket érdemes lehet tovább vizsgálni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás