promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudtad, hogy az olvasás komoly egészségügyi előnyökkel jár?
Borítókép:  PixaBay
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A legtöbb ember képes legalább egy könyvet felidézni, amely megváltoztatta az életét, vagy legalábbis jelentős hatással volt rá. Stephen King például azt mondta, hogy A Legyek Ura című könyv az a mű, amely az egész életét meghatározta. Ugyanez Joyce Carol Oatesnál az Alice Csodaországban. Ha egy regény valóban képes megváltoztatni valakinek az életét, akkor feltételezhetjük, hogy az agyban is képes változásokat előidézni. Mutatjuk, hogyan.

Az olvasás megmozgatja az agyat

Derül ki többek között egy 2013-ban készült tanulmányból, amely szerint egy regény elolvasása fokozza a kommunikációt az agy azon területei között, amelyek ellenőrzik a nyelv feldolgozását. 

Sabrina Romanoff, New York-i klinikai pszichológus szerint az olvasás neuronokat hoz létre az agyban, ezt a folyamatot neurogenezisnek nevezik. A neuronok olyan sejtek, amelyek üzeneteket küldenek és információkat továbbítanak az agy különböző területei között.

Ha egy olvasmány gondolkodásra, azaz erőfeszítés megtételére késztet minket, az új idegsejtek létrehozásához vezet az agyaban. Ezek az idegsejtek pedig új neuronkapcsolatokat hoznak létre egymással és a régebbi hálózatokkal, ami felgyorsítja a nyelv feldolgozásának sebességét.

Megakadályozza az életkorral összefüggő, kognitív hanyatlást

A megismerés magában foglalja a tanulás, az emlékezés és az ítéletalkotás képességét. A figyelem és az emlékezet a kognitív működés két aspektusa, amelyet leginkább az életkor befolyásol. A tudósok úgy vélik, hogy az olvasás csökkentheti az életkorral összefüggő kognitív hanyatlást és megvédheti a kognitív funkciókat, ezáltal késleltetheti a demencia kialakulását.

 „[az olvasás] emellett lassítja az agy öregedés folyamatait, így idős korban különösen ajánlott.”

– olvasható a hazipatika.hu oldalán


Forrás: PixaBay

Csökkenti a stresszt

A kutatások szerint már mindössze 30 perc olvasás csökkentheti a stressz tüneteit.

Egy 2009-es tanulmány szerint a „semleges” olvasmányok, amelyek nem váltanak ki erős érzelmi reakciókat, pihentetőleg hatnak a szervezetre, és csökkentik a szimpatikus idegrendszer izgalmát, amely a test reakcióit irányítja a stresszes és veszélyes helyzetekben. 

A hírek olvasása azonban nem biztos, hogy mindenki számára megfelelő választás. Ehelyett regényeket, novellákat vagy más kellemes irományokat érdemes választani.

Fejleszti a memóriánkat és a koncentrációképességünket

Ráadásul minél többet olvasunk, annál látványosabb a hatás. A rendszeres olvasási rutin segít az agynak „gyakorolni” azokat a mentális folyamatokat, amelyek hozzájárulnak a memória működéséhez és fejlesztéséhez. Egy 2013-ban végzett tanulmány szerint azoknak az embereknek, akik valamilyen mentálisan kihívást jelentő tevékenységet végeztek (például olvastak vagy írtak), a memóriájuk lassabb ütemben romlott, mint azoké, akik semmilyen hasonló tevékenységet nem végeztek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás