promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudtad, hogy a vízivásnak elképesztően sok pozitív hatása van a diétára?
Borítókép:  PixaBay
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A különböző super foodok és tápláláékkiegészítők idején egyre inkább elfeledkezünk arról, hogy nemcsak az elfogyasztott ételekre kell odafigyelni, hanem arra is, hogy milyen folyadékokat viszünk be a szervezetünkbe. Bemutatjuk a legfőbb super drinket: a jó öreg vizet.

Bizonyára mindannyiunk ismeretségi körében van legalább egy olyan ember, aki rendszeresen kihangsúlyozza az elegendő mennyiségű víz elfogyasztásának fontosságát, mertkülönben. 

Nincs is ezzel semmi baj, hiszen a víz valóban létünk kulcsfontosságú összetevője, és szervezetünk hidratáltsága szempontjából valóban fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.

De mennyit is kell egy nap meginni? 

„A National Academies of Sciences a nők számára körülbelül 2,7 liter mennyiségű vizet javasol naponta, amelyet az elfogyasztott ételekből és italokból kell összeadni, férfiak számára pedig 3,7 litert”

– olvasható a hazipatika.com oldalán.


Forrás: PixaBay

A bőséges folyadékbevitel azonban nemcsak szervezetünk alapvető élettani funkcióinak ellátásához nélkülözhetetlen, hanem egyéb hasznos hatásai is vannak, például a fogyókúra terén. 

A vízivás segít a fogyásban?

Rengeteg kutatási eredmény áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az ivóvíz segíthet a fogyásban.

1. Csökken az éhségérzet

Talán az egyik legkevésbé meglepő tény a vízivással kapcsolatban az, hogyha elegendő folyadékot viszünk be a szervezetünkbe, akkor jóllakottabbnak érezzük magunkat, ezáltal csökken az étvágyunk, és így kevesebbet eszünk.

Egy kis 2018-ban elvégzett kísérlet kimutatta, hogy azok a résztvevők, akik étkezés előtt vizet ittak, kevesebb étellel is jóllakottnak érezték magukat azoknál, akik nem fogyasztottak vizet az étkezés előtt. 

Ennek oka az, hogy a víz nagyon gyorsan áthalad a testen, így szinte azonnal azt az érzetet kelti, hogy tele van a gyomrunk, az agyunk így értelemszerűen azt az üzenetet rögzíti, hogy nem szükséges sokat enni. Ez azért is fontos, mert az agyunk gyakran összetéveszti a dehidratáltságot az éhség érzésével, emiatt akkor is éhesnek érezzük magunkat, ha voltaképpen csak vízre lenne szükségünk.

A kutatók ezért azt javasolták, hogy a testsúlyunk megőrzése, valamint a fogyás érdekében minden egyes étkezés előtt igyunk valamennyi vizet.

2. A vízivás a zsírégetésben is segít

Testünk természetes módon égeti el és alakítja energiává a zsírt. Ezt a jelenséget lipolízisnek hívják, és a víz elengedhetetlen szerepet játszik a folyamatban, melynek első lépése a hidrolízis, amely során a test vizet ad a zsírhoz, megkönnyítve a lebontását.

Egy 2016-os kutatás megállapította, hogy a vízbevitel növelése a lipolízis növekedését, és ezáltal az anyagcsere növekedését okozza, ami a kutatók véleménye szerint összefüggésben lehet a fogyással.


Forrás: PixaBay

3. A vízivás serkenti az anyagcserét

A különböző kutatások szerint a hideg víz fogyasztása segíti az anyagcserét, ugyanis a testnek extra erőfeszítéseket tennie kell a folyadék felmelegítése érdekében, ez pedig több kalória elégetéséhez vezet. Ez az úgynevezett termogenezis folyamata.

Egy 2013-as kísérlet során 50 túlsúlyos lánynál nyolc héten keresztül 500 ml hideg vizet itattak 30 perccel az étkezések előtt. A kutatás eredménye az lett, hogy minden résztvevő súlya csökkent anélkül, hogy életmódot vagy étrendet változtattak volna. 

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ez a fogyás a víz által kiváltott termogenezis eredménye.

4. A víz salaktalanítja a szervezetet

A víz elengedhetetlen a szervezet méregtelenítési folyamataihoz. Ha a testünk nem jut elegendő vízhez, az megnöveli a székrekedés kockázatát, amely súlygyarapodáshoz és más komoly egészségügyi panaszokhoz vezethet.

5. A víz csökkenti az édes, cukros üdítők iránti vágyat 

Ma már köztudott, hogy nemcsak a cukor, hanem önmagukban az édes ízek is függőséget okozhatnak (nem véletlenül tesznek egyes gyorséttermek cukrot a hamburgerekbe).

Egy 2015-ös tanulmányból azonban kiderül, hogy 24 hét után azok a nők, akik teljesen elhagyták az üdítőket is, nagyobb súlycsökkenést tapasztaltak, mint azok, akik diétás italokat fogyasztottak. A cukros üdítőkről nem is beszélve. Ráadásul minél több vizet iszunk és minél kevesebb édeset, annál kevésbé fogjuk kívánni az üdítőket, ami nemcsak az egészségünknek kedvez, hanem a pénztárcánknak is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás