promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így győzheted le a téli levertséget
Borítókép:  homeopatia.info.hu
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hideg van, hosszúak a sötét délutánok, kevés a napfény, kevesebbet vagyunk friss levegőn, hamarabb fáradunk. Télen gyakrabban előfordul, hogy „elegünk van”, fizikailag, lelkileg túlterheltek vagyunk. Nappal álomkór, éjjel álmatlanság. Mielőtt altatóhoz, vagy nyugtatóhoz nyúlnánk, vegyük számba a természetes megoldásokat. 

Az első lépés, hogy felismerjük magunkon a kimerülés jeleit. Ha azt tapasztaljuk, hogy szinte folyton fáradtak vagyunk, koncentrációs- és alvászavaraink vannak, kedvetlennek, üresnek érezzük magunkat, szorongunk, gyorsan elfogy a türelmünk, esetleg testi tünetekkel (fejfájással, emésztési zavarokkal, heves szívdobogással, mellkasi szorítással, verítékezéssel) is küzdünk, akkor nagy az esélye, hogy kimerülésről van szó.  

Ilyenkor többféle alternatív stresszoldó módszert érdemes kipróbálni.  

A relaxáció mindenképpen hasznos, de beválhatnak egyes gyógynövények is, mint a citromfű, orbáncfű, levendula, hársfa, ginzeng, maca, ashwaganda.  

Tény, hogy nem könnyű belekezdeni a mozgásba, de ma már minden szakember egyetért abban, hogy megfelelően összeállított életmódprogram orvosolja többek közt a derékfájdalmakat, a fejfájást, a magas vérnyomást, az érelmeszesedést, a cukorbetegséget, csökkenti a vér koleszterin- és triglicerid szintjét és a testsúlyt, ráadásul a stresszoldás egyik leghatékonyabb eszköze.  

A kimerültség kezelésében és a megelőzésben is sokat segíthet a célzott vitaminkúra. Egyes vitaminok, ásványok és nyomelemek ugyanis nagyon fontos szerepet töltenek be a sejtek energiatermelésében, illetve a boldogsághormon (szerotonin) és az alvást segítő melatonin termelésében is. Emiatt érdemes lehet célirányosan és hatékony adagban vitaminokat és egyéb vitális anyagokat is szedni. 

Ha diétázol, még jobban kell figyelned! 
 
A fogyókúrázóknak, akik 1000-nél kevesebb kalóriát fogyasztanak el naponta, ajánlott a multivitaminok szedése, és az orvos gyakori látogatása. Azonban nem szabad elfelejteni: egyensúlyban kell tartani a szervezetünket, ne essünk át a ló túloldalára. Nem kell teletömnünk magunkat vitaminokkal, ha a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozásra, a rendszeres testmozgásra, és a napi „frisslevegő-adagunkra” figyelünk, nagy eséllyel jó kedvűen és egészségesen „vészeljük” át a hosszú telet. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás