promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar versenyző lett a világ egyik legokosabb kutyája
Borítókép:  youtube.com
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyar kutya is részt vett az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) etológusainak nemzetközi kutatási projektjében. Ráadásul Gyenes Ildikó és Max nemcsak eljutott a Genius Dog Challenge döntőjéig, de elmondhatják magukról, hogy egyike annak a három kutya-gazdi párosnak, akinek a legtöbb játéknevet sikerült megtanulnia.

„Max játékosan tanul. Megmutatom neki a tárgyat, mondogatom a nevét és játszunk. Amikor látom rajta, hogy érti, kérem tőle, hogy hozza ide a tetszőleges névre elnevezett játékot. Nem a szavak a nehezek, egyszerűen vannak jobban és kevésbé kedvelt tárgyak. Ami nehézséget jelent, az a nagyon hasonló hangzású szavak, például: róka-fóka”

válaszolt korábban a promotions.hu azon kérdésére Gyenes Ildikó, hogyan is tanulnak Max-szel. De hogy miről is van szó pontosan? Arról, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) etológusai egy nemzetközi kutatás keretében kiválasztottak hat border collie-t (köztük a magyar versenyzőt is), és a Genius Dog Challenge névre keresztelt tudományos kísérletben a kiemelkedő szóértéssel, szótanulási képességgel rendelkező kutyákat vizsgálták.

A kihívásnak két szakasza volt:

  • az első során a kutyáknak 6 új játék nevét kellett megtanulniuk egy hét alatt;
  • a második szakaszban már 12 új játékot kaptak a versenyzők, a tanulásra pedig szintén egy hét állt rendelkezésre.

Minden szakasz végén a kutatók Facebook és a YouTube segítségével élő adásokban tesztelték a kutyákat. A magyar versenyző az első és a második kört is hibátlanul vette.

A második felvonást –, amikor 12 új játék nevét kellett megtanulni – azonban csak három kutya-gazdi páros teljesítette hibátlanul, köztük Gyenes Ildikó és Max. Magyar versenyző lett tehát a világ egyik legokosabb kutyája.

„Lezárult a Genius Dog Challenge két körös kihívása. Max hibátlanul teljesítette mind a két fordulót. Egy hetet kaptunk 6, majd újabb egy hetet 12 játék nevének megtanulására. Nem volt könnyű feladat! Max is nagyon komolyan vette, sokszor le kellett állítanom, hogy nincs több gyakorlás, pihi van(!). Nagyszerű csapat alakult ki, örülök, hogy megismertem a többi szuper képességű kutyust és gazdijukat. Nagyon megtisztelő számomra egy ilyen kutatásban részt venni" – írta Facebook-oldalán Gyenes Ildikó.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás