Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Négy jellemző pasis viselkedési forma, amelyek mérgezővé válhatnak egy párkapcsolatban

Négy jellemző pasis viselkedési forma, amelyek mérgezővé válhatnak egy párkapcsolatban

Élet

Négy jellemző pasis viselkedési forma, amelyek mérgezővé válhatnak egy párkapcsolatban

Élet

Buda Villő 08:38

Összegyűjtöttük a mérgező maszkulinitás négy legjellemzőbb formáját, amelyek akár egy kapcsolat végét is eredményezhetik.

A férfiakkal kapcsolatos témák kutatása mintegy fél évszázados múltra tekint vissza. Az a fajta maszkulinitás, amelyet jelen cikkünkben toxikusként, azaz mérgező viselkedési formaként tárgyalunk, azon az elképzelésen alapszik, hogy a férfiaknak állandóan dominánsnak, érzelemmentesnek és erősnek kell lenniük ahhoz, hogy érvényesíteni tudják a férfi nemi szereppel kapcsolatos (javarészt elavult) elvárásokat egy párkapcsolatban.

Félreértés ne essék: a maszkulinitás – amely R. W. Connell ausztrál szociológus szerint a „feminitás” ellenpontjaként is felfogható – nem mindig jelent tényleges erőszakot, és nem is feltétlenül szándékos.

A férfiak gyakran tudattalanul produkálnak bizonyos negatív viselkedési formákat, amelyek finom, olykor alig érzékelhető formában vannak jelen a mindennapokban.

Ennek oka, hogy a férfiasság alapvető normái (amelyekről ma már tudjuk, hogy hatásuk kifejezetten ártalmas is lehet) olyan mély gyökeret vertek a társadalom tudatalattijában, hogy gyakran fel se tűnik, hogy milyen rossz hatással van ez egy párkapcsolatra. 

Jacqueline Mendez, egy Los Angeles-i szexterapeuta összeszedte a mérgező maszkulinitás négy legjellemzőbb formáját, amelyekre érdemes odafigyelni egy párkapcsolatban. 


Forrás: PixaBay

1. A pénzügyekkel kapcsolatos döntések kontrollálása

Mendez szerint az árulkodó jelek egyike az lehet, amikor a férfi folyamatosan ellenőrzi a nő pénzügyekkel kapcsolatos döntéseit.

„Ha egy férfi venni akar magának egy motorkerékpárt, egyszerűen elmegy és megveszi. Ám, ha egy nő szeretne magának vásárolni valamit, akkor először meg kell győződnie arról, hogy a gyerekek meg vannak-e etetve, hogy minden eszköz rendelkezésre áll a háztartás akadálymentes működtetése érdekében. Aztán ha ezek megvannak, elmehet magának vásárolni”

– magyarázta Mendez az Insidernek.

Az egész család magunk elé helyezése egy olyan íratlan szabály, amelyet a nők és az anyák áldozatként érvényesítenek magukban, még akkor is, ha ezt a férfipartner nem kéri tőlük nyíltan. Vannak azonban olyan apró, elejtett megjegyzések, alig felfogható utalások a férfiaktól, amelyek pontosan erre a magatartásra ösztönzik a nőket. 

Az alábbi esetekben mindenképp érdemes odafigyelni partnerünk valódi attitűdjére:

 • Ha például a következőhöz hasonló kijelentés hangzik el: 

„Az én pénzemet költöd.” 

(itt szeretném felhívni az olvasók figyelmét arra, hogy jelen cikkünkben egy jól működő, teljesértékű párkapcsolat esetében vizsgálódunk).

 • szórakoztatónak hangzó megjegyzések, ha a nő pénzt költött valamilyen hobbijára, mielőtt kielégítette volna a család alapvető anyagi szükségleteit.
 • a nő a férfi számára „értékes csemegéket” (például süteményeket, sört, egyéb kényeztető finomságokat) vásárol, azonban ritkán kap viszonzást cserébe, ha egyáltalán kap valaha is.
 • amikor a férfi hazudik a család anyagi helyzetéről, miközben a nő pontosan tisztában van a valósággal. 

2. Amikor a nő végzi a házimunka javát, miközben mindketten dolgoznak

A klasszikus nemi szerepek előírják, hogy egy párkapcsolatban lévő nő milyen házimunkákat „köteles” elvégezni. Ilyen például a főzés, takarítás és a gyerekekről való folyamatos gondoskodás. 

Mendez szerint, ha a házimunka olyankor is nemek szerint oszlik meg, amikor a feleség is teljes munkaidőben dolgozik, érdemes megfontolni egy beszélgetést a partnerünkkel. 

Intő jelek:

 • szinte mindig a nő főz, akkor is, ha teljes állásban dolgozik.
 • javarészt a nő látja el a gyerekeket.
 • a házimunka legjavát a nő végzi el.
 • ha a férfi felajánlja, hogy segít a házimunkában, de folyamatosan el kell irányítanod őt, hogy mit, mikor és hogyan kell csinálnia.


Forrás: PixaBay 

3. Amikor mindig a férfi igényei vannak előtérben

A toxikus férfi magatartás a párkapcsolatok régóta fennálló szexista dinamikájából fakad, ilyenkor a nő lemondja a barátaival folytatott programjait a partner igényeinek kielégítése érdekében, aki elsőbbséget élvez a nő munkájával és karrierjével szemben is.

A vészjelek:

 • ha arra kérik a nőt, hogy törölje a személyes programjait, miközben a férfiak sosem törlik a saját terveiket.
 • amikor a nőnek meg kell hallgatnia a férfi érzéseit, aki nem viszonozza ezt hasonló segítőkészséggel.
 • amikor a nő a férfi napja iránt érdeklődik, aki azonban közömbösséget mutat partnere programjai iránt.

4. A tested a partnered tulajdona, nem a tiéd

A toxikus maszkulinitás legdrasztikusabb módja a női test birtoklásában érthető tetten.

Ha a nő olyan döntéseket hoz a testével kapcsolatban, amelyek esetén a sajátja helyett a férfi igényeit tartja szem előtt (például, hogy milyen ruhát visel, tetoválást vagy piercinget csináltat, fogyókúrába kezd) érdemes azonnal meglengetni a vörös zászlót.

Vészjelek:

 • a partnerünk negatív megjegyzésekkel illeti az öltözetünket, mielőtt elhagyja a házat.
 • megvető kifejezés piercingek, tetoválások vagy egy új frizura láttán.
 • amikor a partnered megmondja, hogy milyen típusú fogamzásgátlási módszert kell alkalmaznod. 
 • az elfogyasztott ételek mennyiségének kommentálása vagy a testmozgás mennyiségének felemlegetése.

Borítókép: PixaBay