promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Négy jellemző pasis viselkedési forma, amelyek mérgezővé válhatnak egy párkapcsolatban
Borítókép:  PixaBay
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Összegyűjtöttük a mérgező maszkulinitás négy legjellemzőbb formáját, amelyek akár egy kapcsolat végét is eredményezhetik.

A férfiakkal kapcsolatos témák kutatása mintegy fél évszázados múltra tekint vissza. Az a fajta maszkulinitás, amelyet jelen cikkünkben toxikusként, azaz mérgező viselkedési formaként tárgyalunk, azon az elképzelésen alapszik, hogy a férfiaknak állandóan dominánsnak, érzelemmentesnek és erősnek kell lenniük ahhoz, hogy érvényesíteni tudják a férfi nemi szereppel kapcsolatos (javarészt elavult) elvárásokat egy párkapcsolatban.

Félreértés ne essék: a maszkulinitás – amely R. W. Connell ausztrál szociológus szerint a „feminitás” ellenpontjaként is felfogható – nem mindig jelent tényleges erőszakot, és nem is feltétlenül szándékos.

A férfiak gyakran tudattalanul produkálnak bizonyos negatív viselkedési formákat, amelyek finom, olykor alig érzékelhető formában vannak jelen a mindennapokban.

Ennek oka, hogy a férfiasság alapvető normái (amelyekről ma már tudjuk, hogy hatásuk kifejezetten ártalmas is lehet) olyan mély gyökeret vertek a társadalom tudatalattijában, hogy gyakran fel se tűnik, hogy milyen rossz hatással van ez egy párkapcsolatra. 

Jacqueline Mendez, egy Los Angeles-i szexterapeuta összeszedte a mérgező maszkulinitás négy legjellemzőbb formáját, amelyekre érdemes odafigyelni egy párkapcsolatban. 


Forrás: PixaBay

1. A pénzügyekkel kapcsolatos döntések kontrollálása

Mendez szerint az árulkodó jelek egyike az lehet, amikor a férfi folyamatosan ellenőrzi a nő pénzügyekkel kapcsolatos döntéseit.

„Ha egy férfi venni akar magának egy motorkerékpárt, egyszerűen elmegy és megveszi. Ám, ha egy nő szeretne magának vásárolni valamit, akkor először meg kell győződnie arról, hogy a gyerekek meg vannak-e etetve, hogy minden eszköz rendelkezésre áll a háztartás akadálymentes működtetése érdekében. Aztán ha ezek megvannak, elmehet magának vásárolni”

– magyarázta Mendez az Insidernek.

Az egész család magunk elé helyezése egy olyan íratlan szabály, amelyet a nők és az anyák áldozatként érvényesítenek magukban, még akkor is, ha ezt a férfipartner nem kéri tőlük nyíltan. Vannak azonban olyan apró, elejtett megjegyzések, alig felfogható utalások a férfiaktól, amelyek pontosan erre a magatartásra ösztönzik a nőket. 

Az alábbi esetekben mindenképp érdemes odafigyelni partnerünk valódi attitűdjére:

  • Ha például a következőhöz hasonló kijelentés hangzik el: 

„Az én pénzemet költöd.” 

(itt szeretném felhívni az olvasók figyelmét arra, hogy jelen cikkünkben egy jól működő, teljesértékű párkapcsolat esetében vizsgálódunk).

  • szórakoztatónak hangzó megjegyzések, ha a nő pénzt költött valamilyen hobbijára, mielőtt kielégítette volna a család alapvető anyagi szükségleteit.
  • a nő a férfi számára „értékes csemegéket” (például süteményeket, sört, egyéb kényeztető finomságokat) vásárol, azonban ritkán kap viszonzást cserébe, ha egyáltalán kap valaha is.
  • amikor a férfi hazudik a család anyagi helyzetéről, miközben a nő pontosan tisztában van a valósággal. 

2. Amikor a nő végzi a házimunka javát, miközben mindketten dolgoznak

A klasszikus nemi szerepek előírják, hogy egy párkapcsolatban lévő nő milyen házimunkákat „köteles” elvégezni. Ilyen például a főzés, takarítás és a gyerekekről való folyamatos gondoskodás. 

Mendez szerint, ha a házimunka olyankor is nemek szerint oszlik meg, amikor a feleség is teljes munkaidőben dolgozik, érdemes megfontolni egy beszélgetést a partnerünkkel. 

Intő jelek:

  • szinte mindig a nő főz, akkor is, ha teljes állásban dolgozik.
  • javarészt a nő látja el a gyerekeket.
  • a házimunka legjavát a nő végzi el.
  • ha a férfi felajánlja, hogy segít a házimunkában, de folyamatosan el kell irányítanod őt, hogy mit, mikor és hogyan kell csinálnia.


Forrás: PixaBay 

3. Amikor mindig a férfi igényei vannak előtérben

A toxikus férfi magatartás a párkapcsolatok régóta fennálló szexista dinamikájából fakad, ilyenkor a nő lemondja a barátaival folytatott programjait a partner igényeinek kielégítése érdekében, aki elsőbbséget élvez a nő munkájával és karrierjével szemben is.

A vészjelek:

  • ha arra kérik a nőt, hogy törölje a személyes programjait, miközben a férfiak sosem törlik a saját terveiket.
  • amikor a nőnek meg kell hallgatnia a férfi érzéseit, aki nem viszonozza ezt hasonló segítőkészséggel.
  • amikor a nő a férfi napja iránt érdeklődik, aki azonban közömbösséget mutat partnere programjai iránt.

4. A tested a partnered tulajdona, nem a tiéd

A toxikus maszkulinitás legdrasztikusabb módja a női test birtoklásában érthető tetten.

Ha a nő olyan döntéseket hoz a testével kapcsolatban, amelyek esetén a sajátja helyett a férfi igényeit tartja szem előtt (például, hogy milyen ruhát visel, tetoválást vagy piercinget csináltat, fogyókúrába kezd) érdemes azonnal meglengetni a vörös zászlót.

Vészjelek:

  • a partnerünk negatív megjegyzésekkel illeti az öltözetünket, mielőtt elhagyja a házat.
  • megvető kifejezés piercingek, tetoválások vagy egy új frizura láttán.
  • amikor a partnered megmondja, hogy milyen típusú fogamzásgátlási módszert kell alkalmaznod. 
  • az elfogyasztott ételek mennyiségének kommentálása vagy a testmozgás mennyiségének felemlegetése.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás