promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
12 tipp az otthonról dolgozóknak – avagy így ne csavarodj be a Home Office-tól
Borítókép:  PXHere
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A koronavírus-járvány kitörése óta minden eddiginél több ember dolgozik otthonról. Ha korábban még nem dolgoztál irodán kívül huzamosabb ideig, akkor adunk néhány jó tanácsot, hogyan maradj home office-ban is produktív, hogyan tartsd fent az egyensúlyt a munka és a magánélet között, és hogy hogyan ne csavarodj be közben!

1. Határozd meg a munkaórák idejét!

Állíts fel egy ütemtervet magadnak, és próbáld a legtöbbször tartani is magad hozzá! A távmunka egyik nagy előnye a rugalmas időbeosztás. És azzal nincs is semmi baj, ha nem mindig ugyanúgy töltjük a napjainkat, azonban érdemes felállítani egy körülbelüli időintervallumot a munka elvégzésére, megelőzve az elmaradásokat, valamint a munka és a magánélet teljes összeolvadását.  

2. Alakíts ki egy reggeli rutint!

Ébredés után érdemes egy kicsit magunkkal is foglalkozni, mielőtt a gép elé vetjük magunkat. Erre bármilyen tevékenység jó lehet. Például elmehetünk edzőterembe, olvasgathatjuk a híreket egy jó kávé mellett, vagy szépen megterítve megreggelizhetünk. Érdemes a pizsamát is leváltani valamiféle egyéb, otthoni viseletre! A lényeg, hogy mindenképp legyen egy kis „énidő” a munka megkezdése előtt. Így kevésbé érezük azt, hogy csak a munka miatt kell felkelnünk.

3. Egyeztess a körülötted élőkkel!

Beszéljük meg a velünk egy háztartásban élőkkel a munkaidő alatti „szabályokat”. Ha például zavar minket, hogy a gyerekek körülöttünk futkároznak, beszéljük meg velük, hogy ezt mikor nem csinálhatják. Próbáljuk megosztani az otthoni teendőket is (ki mikor készít ebédet, ki eteti meg a háziállatokat és így tovább...).

4. Menetrend szerint tarts szüneteket!

Ha a munkahelyeden is tarthattál szüneteket, akkor otthon is tartsd meg őket nyugodtan! Ha önálló vállalkozó vagy, adj magadnak elegendő időt a nap folyamán, hogy egy kicsit el tudj szakadni a számítógéptől vagy a telefontól.

5. Ha szünet van, tényleg tarts pihenőt!

Ne rövidítsd le a szüneteket, ha nem muszáj! Attól még, hogy hamarabb befejezted az ebédet, nem kell azonnal visszaülnöd a számítógép elé. Ha szükséges, állíts be egy időzítőt a telefonodon! A teljesítőképességed is javul, ha pihensz egy kicsit munka közben.


Forrás: PixaBay

6. Alakíts ki egy dolgozósarkot a lakásban!

Nem mindenkinek van külön irodája az otthonában, azonban növeli a produktivitást, ha berendezünk magunknak egy kis dolgozósarkot. Jobban tudunk koncentrálni, ha nem vonják el a figyelmünket a privát, otthoni tárgyaink.

7. Tartsd a kapcsolatot a kollégáiddal!

A magány és az elszigeteltség érzése gyakori probléma a távmunka során, különösen az extrovertált személyek esetében. Amennyiben igényed van rá, nyugodtan írj rá kollégáidra – könnyen lehet, hogy többen ugyanúgy elszigeteltnek és magányosnak érzik magukat, épp úgy, ahogy te is.

8. Ha beteg vagy, ugyanúgy vegyél ki betegszabadságot!

Ha beteg vagy, nyugodtan vegyél ki betegszabadságot. Attól még, hogy otthonról dolgozol, ez ugyanúgy jár.  

9. Használd ki az otthonlét előnyeit!

Miért ne indíthatnál el egy mosást munka közben? Amikor egész nap egy irodában vagy, sokszor csak hétvégén van idő ilyesmire. A távolról történő munkavégzés egyedülálló juttatásokkal jár, amiket nyugodtan kihasználhatsz.

10. Ne légy túl szigorú magaddal!

Az otthoni munkavégzés olykor igen nagy fegyelmet követel meg magunktól. Néha mindenkivel megtörténik, hogy valami eltereli a figyelmét. Emiatt ne ostorozd magad, valószínűleg a kollégáid is így vannak ezzel. Figyelj az egyensúlyra: légy produktív a munkában, de a saját igényeidet is vedd figyelembe, különben nagyon hamar ki fogsz égni.

11. Ha vége van a munkaidőnek, fejezd be a munkát!

Ha nem ég a ház, és nincsen munkahelyi vészhelyzet, ne dolgozz többet annál, mint amennyit a szerződésed szerint kell. Holnap ugyanúgy tudod folytatni, amit ma félbehagysz, viszont fontos, hogy magánéletedre is maradjon idő.

12. Maradj pozitív!

Mindenekelőtt próbálj meg rájönni, hogyan tudod a számodra a lehető legkellemesebben eltölteni a napokat! Ha bizonytalan vagy, nyugodtan kérj tanácsot a környezetedtől. Jelenleg elég sokan vagyunk ugyanabban a helyzetben, és fontos, hogy egymást is támogassuk ezekben az időkben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás