promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ingyenes krízisvonalat hoztak létre az egészségügyben dolgozók számára
Borítókép:  illusztráció. Forrás: AFP.
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A koronavírus járvány magyarországi terjedésére tekintettel létrejött az ország első, legfőképpen egészségügyi személyzet számára kialakított krízisvonala. A 06 1 770 7333-as szám 24 órában, ingyenesen hívható mindazok számára, akik a betegellátás során fáradtnak, lehangoltnak, kiégettnek érzik magukat – írja közleményében a Call for Help csapata.

Az egészségügyi személyzet talán soha nem látott kihívással néz szembe a korona-vírus kapcsán. A fizikai igénybevétel mellett, mint a folyamatos behívások, végeláthatatlan ügyeletek és 24 órás készenlét, a lelki terhek is súlyosbodnak a vírus előrehaladtával. A személyzet traumatizálódik, mindamellett, hogy családtagjaikért és saját épségükért is aggódhatnak

– mondta Hal Melinda pszichológus, a Call for Help egyik önkéntese.

A vonal létrejötte egy összefogásnak köszönhető, amelyben részt vett a Végeken Egészséglélektani Alapítvány, Székely András, valamint a telefonos önkéntesek. A terv az, hogy hamarosan chat funkció is kapcsolódjon a telefonszámhoz. A Call for Help csapata hosszabb távú pszichoterápiás ellátásba is tudják irányítani a hívókat és más, profilba illően megfelelőbb telefonos szolgáltatást is tud ajánlani.

A járvány terjedését figyelembe véve és más országokban tapasztaltak alapján heteken belül a magyarországi helyzet is súlyossá válhat, ez pedig az egészségügyi személyzeten fog elsősorban lecsapódni.

„Erre készülünk a krízisvonallal és egészen addig tartjuk a számot, míg lecseng a vírus, elmúlik a veszélyhelyzet. Gondolunk a nem egészségügyi személyzetre is, számukra a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének számát ajánljuk, a 116 123-at. Fiatalok, gyermekek is szoronghatnak a kialakult, folyamatosan változó helyzetben, akiknek elsősorban a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány ingyenes hívását teszik lehetővé a 116 111-es telefonszámon”

– hangsúlyozta Hal Melinda. Az említett lehetőségeknek érdemes utánanézni, a szervezetek honlapokkal, közösségi portál adatlapokkal is készülnek.

„A Call for Help önkéntesei minden egészségügyben dolgozót várnak, anonim módon, a telefonos krízisvonalon. Általában elmondhatjuk, hogy a fizikai leterheltség összefügg a lelki problémák kialakulásának kockázatával. A kialakult veszélyhelyzet önmagában szorongást keltő, ismeretlen. A nemzetközi híradások sokkolóak. A bajban az ország lakosságának összefogására, a maradj otthon kampány betartására, fegyelemre van szükség. A veszélyhelyzet elmúltával hosszabb távú pszichológiai, pszichiátriai ellátásra lehet szükség. A megfelelő ellátásba jutást az segítheti leginkább, ha odafigyelünk a másikra, otthonról is kapcsolatban maradunk, értő figyelemmel meghallgatjuk nehézségeit, lelki terheit. Hívjuk fel társaink figyelmét a lelki egészség megőrzésének fontosságára és a segítő lehetőségekre!”

– zárta gondolatait Hal Melinda.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás