
A Budapest mellett kószáló medve miatt mindennél fontosabb ez most: így élhetsz túl egy medvetámadást
Olvass tovább...
Egy új döntés kapcsán most hirtelen mindenki Szlovákiára figyel – és nem a hegyek vagy az olcsó sör miatt.
Az elmúlt években nem egyszer hallottunk medvetámadásokról a határ menti településeken. A hírek eleinte inkább a romániai Kárpátokból érkeztek, később viszont a szlovákiai hegyvidék is rendre bekerült a híradásokba. A barnamedvék nemcsak erdők mélyén bóklásznak már, hanem előszeretettel kóborolnak be településekre is, szemétkukákat fosztogatva, olykor pedig veszélyt jelentve az ott élőkre.
A helyi hatóságok sokáig tanácstalanul álltak a probléma előtt: természetvédelmi szempontból óvni kellett az állatokat, ugyanakkor a lakossági nyomás egyre nőtt.
Szlovákiában a medve már nemcsak mesehős vagy címerállat, hanem sokak szerint „problémás lakótárs” lett. A kormányzat most azonban egy olyan döntéssel állt elő, ami gyökeresen új megvilágításba helyezi az egész kérdést – és ezzel megnyitotta a kaput egy szokatlan jelenség előtt is.
Olvass tovább...
A Környezetvédelmi Minisztérium alá tartozó szervezetek jogosultságot kaptak arra, hogy a problémásnak minősített medvéket kilőjék. Ez eddig is létezett valamilyen formában, azonban a legfrissebb fejlemény szerint az így elejtett példányok húsa mostantól fogyaszthatóvá és értékesíthetővé válik.
És itt jön az igazi csavar: az új szabályozás lehetővé teszi, hogy ezek az – egyébként CITES-tanúsítvánnyal ellátott – húsok a vendéglők tányérjain kössenek ki.
Vagyis: a barnamedve bekerülhet az étlapra.
A szabadfold.hu cikke szerint a döntés nem maradt visszhang nélkül. Civil szervezetek és ellenzéki politikusok egyaránt hevesen támadták a lépést. Egyesek szerint a minisztérium így legitimálja a trófeavadászatot, mások szerint ez a probléma félrekezelését jelenti. „Nem a konténeres, faluszéli medvéket lövik ki, hanem bármelyiket, akit csak lehet” – fogalmazott egy aktivista.
Na de mi köze ehhez a magyaroknak? Hát az, hogy az új szabályozás egy teljesen új típusú gasztroturizmust indíthat be a határ mentén. Egy különleges, egzotikus hús, amelyet itthon garantáltan nem lehet beszerezni – ez mágnesként vonzhatja azokat, akik szeretnek extrém dolgokat kipróbálni. A medvehús fogyasztása ráadásul nem illegális – legalábbis Szlovákiában mostantól biztosan nem.
Így hát könnyen meglehet, hogy a következő kirándulás során már nem csak haluskát rendelünk majd a pincértől, hanem valami egészen mást… mondjuk barnamedvét áfonyamártással.
Olvass tovább...