promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Szenzáció, magyar város Afrikában, rendkívüli neve van

Szenzáció, magyar város Afrikában, rendkívüli neve van

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Külföldi hírek
Kategória fejléc

Izgalmas története van, hogy miért pont ez a magyar városnév jelent meg Afrika csücskén.

Azt már megszokhattuk, hogy az Amerikai Egyesült Államok területén számtalan olyan település név van, amelyek bizony összefüggésbe hozhatók Magyarországgal, sőt, konkrétan olyan nevek is vannak, amelyek Magyarországon is megtalálhatók. Akár személynevek is lehettek új településnevek ihletői a tengerentúlon, például Kossuth Lajos amerikai útja a 19. század közepén nem maradt nyomtalanul a térképen sem, többek között Kossuth megye ma is létezik, a központban pedig Kossuth Lajos szobrát is megcsodálhatjuk.

Majd a magyar diaszpóra az elkövetkező időszakban, a nagy kivándorlási hullámok után rengeteg magyar településnév került fel Amerika térképére. sok esetben pedig ezekkel is találkozhatunk még a mai napig is. Van Amerikában Balaton is, a név eredetére pedig több magyarázat is született korábban.

Korábban pedig tervben volt egy Kis-Magyarország létrehozása Kanadában, meg is kezdődött a munka.

Ám nemcsak Amerikában vannak magyar településnevek, hanem Afrikában is. Sőt, évszázadokkal oda került magyarok leszármazottjai is élnek Afrikában, róluk korábban Vujity Tvrtko is készített riportot:

Igazi aranyláz söpört végig a világon, és az aranyláz célpontja Afrika volt, méghozzá a mostani Dél-afrikai köztársaság területe, nem is csoda, hogy ezrek kerekedtek fel szerte a világrból, hogy szerencsét próbáljanak a messzi vidéken. Lajos Hugó Nellmapius alapította a kontinensen Tokai települést, amely természetesen a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei városról kapta a nevét. Nem véletlen, hiszen a letelepültek innen mentek ki Afrikába.

Majd szőlőtermesztéssel foglalkoztak a letelepülők, még a töveket is Magyarországról vitték magukkal.

Érdekesség, hogy Tokai nem tűnt el Afrika térképéről, a település végül a Dél-afrikai Köztársaság egyik legnagyobb városának egyik városrésze lett, tehát Afrikában ma is autózhatunk egy Tokai nevű városrészben, amelynek magyar gyökerei vannak.

Így néz ki az afrikai Tokai:

(Forrás: Wikipedia)