promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Bedurvul a ciklon, országos riasztást adtak ki, itt lesz a legtöbb csapadék

Bedurvul a ciklon, országos riasztást adtak ki, itt lesz a legtöbb csapadék

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

A ciklon központja csak pénteken éri el hazánkat, és kiadós esőt eredményez országszerte.

A legfrissebb időjárás-jelentések szerint a hét utolsó munkanapja is esős, borongós időt tartogat. Sokfelé várható kiadós mennyiségű csapadék, ugyanakkor holnap napközben már dél felől egyre nagyobb területen szűnik az esőzés, és elkezd vékonyodni, szakadozni a felhőzet.

Már felénk tart a Cassandra névre elkeresztelt ciklon, aminek központja majd csak pénteken éri el hazánkat, és kiadós esőt eredményez országszerte. A ciklon tevékenysége miatt riasztást adtak ki péntek éjfélig.

A veszélyjelzés értelmében a mediterrán ciklon kiterjedt csapadékzónájából péntek estig országszerte kiadós eső várható (a legészakibb tájakon tartós csapadékhullás a ma esti, késő esti órákban kezdődik). Hazánk legnagyobb részén 20 mm körül vagy afölött alakul a lehulló csapadék mennyisége az előttünk álló 24-36 órában, de elsősorban Baranya, Tolna és Bács-Kiskun vármegyékben területi átlagban is meghaladhatja a 30 mm-t - vagyis itt fog esni a legtöbb eső.

Pénteken a nap második felében egyre többfelé gyengül, majd szűnik a csapadék. Az éjszaka második felében, illetve péntek napközben a délkeleti tájakon kis eséllyel zivatar is előfordulhat.

Az országos időjárás-előrejelzés szerint csütörtök éjszaka sokfelé várható nagy mennyiségben eső, a délkeleti tájakon néhol az ég is megdörrenhet. Az északi, északkeleti szelet több helyen élénk, a Nyugat-Dunántúlon időnként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13 fok között alakul.

Pénteken borult idő várható, a déli részeken vékonyodik, de csak kevés helyen szakadozhat a felhőzet. Sokfelé várható eső, a csapadékzóna napközben fokozatosan északkelet felé helyeződik, közben dél felől szűnik is az eső. Estefelé már csak az északi tájakon eshet kevés helyen. Délután a délkeleti országrészben néhol az ég is megdörrenhet. A döntően északi, északnyugati szelet élénk, a Nyugat-Dunántúlon erős, esetleg viharos lökések kísérhetik, a déli tájakon a délnyugati szél élénkül meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 16 fok között valószínű, de délkeleten ennél jóval magasabb értéket is mérhetnek.