promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Így állítsd télire a hőszigetelt ablakot, egy mozdulattal csökkentheted a fűtésszámlát

Így állítsd télire a hőszigetelt ablakot, egy mozdulattal csökkentheted a fűtésszámlát

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc

Kevesebb lesz a fűtésszámla ezzel az egyszerű trükkel és még a téli párásodást is csökkenti.​

A műanyag és fa hőszigetelt ablakok téli állásra állítása azt jelenti, hogy az ablakszárny és a keret közötti nyomást megnöveljük, így jobb szigetelést biztosítunk a hideg hónapokban a nyílásszárók mentén. Ez segít minimalizálni a hőveszteséget, és egyben csökkenti a fűtési költségeket. 

Sokan nem vették még észre, de a műanyag ablakok rendelkeznek egy állítható zárszerkezettel (excenteres zár), amely lehetővé teszi a téli és nyári üzemmód közötti váltást.

Hogyan lehet az ablakokat télire állítani?

Az első lépés, hogy nyissuk ki az ablakot és a keret oldalán vizsgáljuk meg a záróelemeket. Ezek általában kis fém hengerek vagy excenterek, amelyek az ablak szélén találhatók, amiket kézzzel vagy egy imbuszkulcs segítségével lehet állítani.

A téli állásban a záróelemeket úgy kell beállítani, hogy szorosabban záródjanak az ablakszárny és a keret között. Ezt az excenter elforgatásával lehet megtenni. Ha az excenteres zárat az óramutató járásával fordított irányba forgatjuk, növeli a nyomást, azaz szorosabbra zárja az ablakot. Ha az óramutató járásval megegyező irányba fordítjuk, csökken a nyomás, nagyobb lesz a levegőáteresztés mértéke.

Miután minden záróelemet beállítottunk, zárjuk be az ablakot, és ellenőrizzük, hogy a nyomás egyenletesen eloszlik-e a teljes kerület mentén. 

A szorosabb zárás segít minimalizálni a hideg levegő beáramlását és a meleg levegő kiszökését, ezáltal csökkenti a fűtési költségeket. A télire állított ablak miatt érdemes naponta többszöri szellőztetést beiktatni.

Akik érzékenyek a huzatra, akár egész évben is így hagyhatják a nyílászárókat, mert a szorosabbra állított zár megakadályozza a hideg huzatot, így kellemesebb belső klímát biztosít. A jobb szigetelés révén ráadásul kevesebb párásodás alakulhat ki az ablaküvegen, mivel a belső hőmérséklet közelebb van az üveg felületének hőmérsékletéhez.

Nyáron persze érdemes visszaállítani a záróelemeket egy lazább állásra, hogy biztosítsuk az ablakszárnyak rugalmas mozgását és a gumitömítések hosszabb élettartamát.