promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Generációk óta kutatják a magyarok kedvenc édességének titkos hozzávalóját, most kiderült mi az a plusz adalék

Generációk óta kutatják a magyarok kedvenc édességének titkos hozzávalóját, most kiderült mi az a plusz adalék

Borítókép:  www.profimedia.hu/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Az ízét mindenki ismeri, de szinte senki nem tudja hogy készül., a válasz sokkal meglepőbb, mint gondolnád.

Van egy édesség, ami több mint 50 éve a magyarok abszolút kedvence és aminek az ízét generációk óta próbálják megfejteni. Ez nemcsak egy egyszerű édesség, hanem egy igazi hungarikum, egy darabka a gyerekkorból, a nosztalgia íze. Sokan, sokszor feltették már a kérdést: mi a titka? Mi az a plusz adalék, amitől az, ami? A válasz most kiderült és sokkal meglepőbb, mint bármilyen titkos recept vagy E-szám. A titok a részletekben, a hagyományokban és egy olyan eszközben rejlik, amire senki sem gondolna.

Az 50 éves recept

A Túró Rudi története 1968-ban kezdődött és a gyártás szinte a kezdetektől Mátészalkán folyik. A siker egyik kulcsa a kiváló minőségű, magyar forrásból származó tej, amelyből a jellegzetes, rögös állományú túró készül. Ez nem egy egyszerű túró, hanem egy friss sajtféle, ami hungarikumnak számít és teljesen más, mint például az olasz ricotta, ami savóból készül.

A pasztőrözött tejből tejsavbaktériumok segítségével alvasztják meg a tejet, így jön létre az a friss sajt, ami a Rudi alapját adja.

Ehhez a rögös túróhoz aztán cukrot és vajat adnak, majd egy polipszerű gép végtelenített túrókígyót formáz belőle. A recept 50 éve szinte semmit sem változott és talán pont ez a következetesség az egyik titka a töretlen népszerűségnek.

A titkos hozzávaló, amit magától senki sem talált volna ki

A legmegdöbbentőbb részlet, a valódi „plusz adalék”, ami nem más, mint egy hegedűhúr. A kezdetekben ugyanis a végtelenített túrókígyót egy állványba feszített hegedűhúrral, kézzel, szemmértékre vagdosták fel a dolgozók. Ma már ezt a feladatot gépek végzik, de a hagyomány és a történet megmaradt.

A hegedűhúr, mint a precizitás és a kézműves gondosság szimbóluma, tökéletesen leírja a Túró Rudi lényegét: a hagyomány és az innováció találkozását.

A titkos hozzávaló tehát nem egy kémiai anyag, hanem a történelem, a generációkon átívelő tudás és az a fajta magyar leleményesség, ami egy egyszerű ötletből képes volt egy nemzet kedvencét megalkotni.

A modern kor és az új ízek

Természetesen a Túró Rudi is halad a korral. Megjelent az 51 grammos óriás változat és számos ízesített verzió is kapható, mint például a mogyorókrémes, a szatmári szilvás vagy a legújabb gesztenyés. Létezik már csökkentett cukortartalmú, joghurtos bevonatú „fitnesz” Rudi is. A piros pöttyös csomagolás azonban 50 éve változatlan és a legtöbben még mindig az eredeti, natúr verzióra esküsznek.

A napi legyártott mennyiség elképesztő ütemben nőtt: a 60-as években napi 36 000 darab készült, ma ez a mennyiség egy óra alatt legördül a gyártósorról.

A Túró Rudi sikere külföldön is megpróbálkozott, de a túró és a csoki párosítása a legtöbb nemzet számára bizarrnak tűnik. Így maradt a Rudi igazi magyar kincs, a honvágycsillapító íz, amiből egy magyar átlagosan 33 darabot eszik meg egy év alatt.

A cikkünk nem készülhetett volna el Gyetván Csaba műsorvezető munkája nélkül, így mindenkit arra biztatunk, nézze meg a rövid összeállítást, ugyanis vizuális élménynek sem piskóta a rudi gyártása!