.jpg?crop=2016,831,1,303&width=386)
Óriási magyar vonattemetőt találtak, a tiltott helyen brutális szerelvények időznek a végtelenségben
Olvass tovább...
A legtöbb magyarországi főzőverseny témája ez a hazai specialitás.
Az egyik legnépszerűbb ételnek számít hazánkban, kiváltképp az ünnepi asztalokon, a halászlé. Szinte alig van olyan magyar ember, aki ne szeretné ezt a jellegzetes étket, aminek sokkal kedvezőbb még a megítélése is, mint az olyan szélsőséges fogásoknak, mint például a pacalpörkölt. A marhagyomornál sokkal elfogadottabb alapanyagnak számítanak azok a hazai, édesvízi halak, amik igazi tradicionális ételnek számítanak Magyarországon. Igaz, meglehetősen szűkös az elkészítési végcél halaink esetében. A magyarok egyébként is viszonylag kevés uszonyost fogyasztanak az európai átlaghoz képest.
Viszont egy nagyon sokrétű ételünk a halászlé, amit egyes rajongók inkább szívesebben neveznek hallevesnek, mondván ez az étek nem egy halászból, hanem halból készül. Jogos észrevétel, ám mégis ez a hagyományos elnevezés, tetszik vagy sem. Arról nem is beszélve, hogy ahány tájegység, ahány nagyobb város, annyiféleképpen szól az elkészítés íratlan törvénye. Kell-e sűríteni a passzírozott haldarabokkal, vagy sem, tésztával vagy anélkül.
Olvass tovább...
Magyarországon két igazán elterjedt készítési módszer dívik igazán, az egyik a bajai a másik a szegedi mód. A két konyhaművészeti megközelítést szokták még dunai vagy tiszai módozatként is emlegetni. A két alföldi városban évről évre jelentős halászlé és/vagy halfőző versenyeket rendeznek, amivel óriási tiszteletet harcoltak ki ennek a különleges, hungarikumnak számító ételnek. A titok egyébként sokak szerint abban rejtezik még, függetlenül a hal és a recept eredetétől, hogy milyen paprika kerül bele.
Olvass tovább...
A halászlét állítólag mindenképpen kalocsai őrölt fűszerpaprikával kell készíteni, különben távolról sem lesz elég fűszeres és eredeti az ízélmény. Természetesen a külföldiek imádják megkóstolni nálunk ezt a tipikusan magyar levest, de a legtöbb panasz a fűszerességére vonatkozik. Számos nemzet emberének számára túlfűszerezett lehet a halászlé. Erről számolt be egy videós influenszer is manapság. Mark Wiens élvezettel vetette bele magát a magyar gasztronómiába az itteni nyaralása során.
Mark Wiens ijesztő kalandja a fűszeres halászlével: