promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Magyar étel a világ csúcsán, ez dupla világszenzáció

Magyar étel a világ csúcsán, ez dupla világszenzáció

Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions

A legtöbb magyarországi főzőverseny témája ez a hazai specialitás.

Az egyik legnépszerűbb ételnek számít hazánkban, kiváltképp az ünnepi asztalokon, a halászlé. Szinte alig van olyan magyar ember, aki ne szeretné ezt a jellegzetes étket, aminek sokkal kedvezőbb még a megítélése is, mint az olyan szélsőséges fogásoknak, mint például a pacalpörkölt. A marhagyomornál sokkal elfogadottabb alapanyagnak számítanak azok a hazai, édesvízi halak, amik igazi tradicionális ételnek számítanak Magyarországon. Igaz, meglehetősen szűkös az elkészítési végcél halaink esetében. A magyarok egyébként is viszonylag kevés uszonyost fogyasztanak az európai átlaghoz képest. 

Ha valaki idehaza mégis halas ebédre vagy vacsorára adja a fejét, az általában megelégszik egy rántott vagy sült fogással, vagy a leginkább kedvelt halászlével. 

Viszont egy nagyon sokrétű ételünk a halászlé, amit egyes rajongók inkább szívesebben neveznek hallevesnek, mondván ez az étek nem egy halászból, hanem halból készül. Jogos észrevétel, ám mégis ez a hagyományos elnevezés, tetszik vagy sem. Arról nem is beszélve, hogy ahány tájegység, ahány nagyobb város, annyiféleképpen szól az elkészítés íratlan törvénye. Kell-e sűríteni a passzírozott haldarabokkal, vagy sem, tésztával vagy anélkül. 

Magyarországon két igazán elterjedt készítési módszer dívik igazán, az egyik a bajai a másik a szegedi mód. A két konyhaművészeti megközelítést szokták még dunai vagy tiszai módozatként is emlegetni. A két alföldi városban évről évre jelentős halászlé és/vagy halfőző versenyeket rendeznek, amivel óriási tiszteletet harcoltak ki ennek a különleges, hungarikumnak számító ételnek. A titok egyébként sokak szerint abban rejtezik még, függetlenül a hal és a recept eredetétől, hogy milyen paprika kerül bele.

A halászlét állítólag mindenképpen kalocsai őrölt fűszerpaprikával kell készíteni, különben távolról sem lesz elég fűszeres és eredeti az ízélmény. Természetesen a külföldiek imádják megkóstolni nálunk ezt a tipikusan magyar levest, de a legtöbb panasz a fűszerességére vonatkozik. Számos nemzet emberének számára túlfűszerezett lehet a halászlé. Erről számolt be egy videós influenszer is manapság. Mark Wiens élvezettel vetette bele magát a magyar gasztronómiába az itteni nyaralása során. 

A halászlé fűszerei az akár csípős paprikán túl tekintve is: SEMMI. Az általános vélekedés szerint tilos a magyarok piros kincsén túl bármi fűszert beletenni a lébe. 

Mark Wiens ijesztő kalandja a fűszeres halászlével: