
Magyar édességeket kóstolt egy külföldi, azonnal kiköpte az örök kedvencünket
Olvass tovább...
Jobb lenne inkább elfelejteni, hogy mire utal a neve, ami nem túl hízelgő.
Itthon is egyre népszerűbb az avokádó, ami egyszerre gyümölcs és zöldség, nem mellesleg tele van értékes tápanyagokkal és még a magja is felhasználható. Igazi egészségbomba, védi a szív- és érrendszert, a rák kockázatát is csökkenti, mindezek mellett még finom is.
Az avokádó Közép-Amerikából terjedt el és mára világszerte az egészséges életmód egyik jelképe lett. Az azték őslakosok már évezredek óta ismerik jótékony hatását, ám akkoriban a vitamintartalom vizsgálgatása helyett inkább a furcsa megjelenésén szórakoztak.
A népszerű zöldségek és gyümölcsök, pláne ha nemzeti ételnek számítanak, gyakran kapnak beceneveket – hol kedveskedőket, hol vicceseket, nem volt ez másképp az aztékoknál sem, akik igen jellegzetes alakúnak találták az avokádót.
Olvass tovább...
Az elnevezés egyébként szinte teljesen azonos a most használttal, ahuacatl-nak írták, amit a spanyol hódítók agucate-ra változtattak, később az angol nyelvterületeken pedig „alligator pear”-nek hívták. Aztán mégis rajta maradt az avokádó, ami a nahua vagy navatl nyelv olvasata szerint egyenlő az elsődleges férfi nemi szervvel.
És hogy miért erről nevezték el? Azt talán az avokádót elnézve nem is igen kell találgatni, ám emellett van még egy másik fontos tulajdonsága is az őslakosok szerint. Az avokádót afrodiziákumnak tekintették, ami jó hatással volt a férfi erőre – vélhetően ez is a sok tápanyagnak köszönhető.
Olvass tovább...
Ha az avokádó mellett tesszük le a voksunkat, mi is csak jól járunk, fogyaszthatjuk salátaként, vagy pürésítve, más zöldségekkel és ételekkel is tökéletesen működik semleges íze. Segít csökkenteni a koleszterinszintet, magas káliumtartalma pedig a vérnyomásra is jó hatással van.
És hogy miért fogyasszunk rendszeresen avokádót? Ebben a videóban részletezik az előnyös tulajdonságait: