promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Baj lehet az avokádóval, ne tömjük magunkba csak azért, mert divatos

Baj lehet az avokádóval, ne tömjük magunkba csak azért, mert divatos

Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions

Tényleg muszáj minden reggel avokádókrémes pirítóst reggeliznünk, nem tudjuk ezt a finomságot helyi gyümölcsökkel kiváltani? Dehogynem, ráadásul az avokádó a magas kalóriatartalma miatt nem kifejezetten fogyókúrás eleség.

Az avokádó Közép-Amerikában honos gyümölcs. Magyarországon is kezd egyre népszerűbbé válni, no, annyira persze nem, mint mondjuk a banán, amelyből fejenként évente 4-5 kilót is elfogyasztunk, miközben a nálunk is megtermő almából csupán kétszer ennyit.

Az utcán járva-kelve gyakran találkozhatunk olyan reggelizőhelyekkel, ahol avokádókrémes pirítóst kínálnak a vendégeknek, míg a latte avokádó politikai vita tárgyává is vált nemrég idehaza, pedig ez csupán egy kifejezetten növényi alapú, ízesített kávé.

Az avokádó tehát egyre inkább divatba jön, pedig nem feltétlenül minden növényi táplálék nevezhető egészségesnek. Az avokádót például – a spanyol táplálkozásszakértő és gyógyszerész Natalia Moragues szerint – a magas kalóriatartalma miatt érdemes óvatosan fogyasztani.

Egy 20 dekás gyümölcs 300 kalóriát tartalmaz, a szénhidráttartalma 17 gramm, a fehérjetartalma 4 gramm, de 29 gramm zsír is található benne. A magas vitamin- és ásványianyagtartalma, valamint kiemelkedő rosttartalma miatt természetesen nem érdemes örökre száműzni az étrendünkből, csupán itt is érdemes mértékletességet tanúsítani.

Az avokádó telítetlen zsírsavai a jó zsírsavak közé tartoznak. Bizonyítottan képesek csökkenteni a koleszterinszintet, ráadásul magas az Omega-3 tartalma, ami a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében nyújt segítséget.

Ha azonban fogyókúrázunk, az avokádó nem igazán alkalmas arra, hogy reggeltől estig ezt tömjük magunkba, csak azért, mert gyümölcs. „Ha minden reggelihez fogyasztani akarjuk, akkor csak egy negyed avokádót” – húzta alá a már említett Natalia Moragues.

Más szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy nem túl kedvező fejlemény az avokádófogyasztás globális terjedése, hiszen ez a fenntartható termesztés rovására történik. Inkább együnk helyben termelt gyümölcsöket, és csak néha színesítsük az étrendünket ezzel a különlegességgel.

Így készül a fincsi avokádókrém: