Nagyon meglepő, ártalmatlan étel is felkerült a listára.
A magyar konyha gazdag történelme és ízvilága világszerte elismert, de azért természetesen mint minden nemzeti konyhában, a miénkben is vannak olyan ételek, amelyek a külföldiek számára inkább bizarrnak tűnnek, mint vonzónak.
A Taste Atlas, az egyik legnagyobb tekintélyű nemzetközi gasztrokalauz, minden évben rangsorolja a különböző országok legkedveltebb és legkevésbé népszerű ételeit. A magyar ételek közül olyan klasszikusok kerültek a „legkevésbé kedvelt” kategóriába, mint a pacalpörkölt, a rakott káposzta, a Stefánia szelet vagy például az elsőre ártalmatlannak tűnő kókuszkocka - ezek a fogások hazánkban a családi ebédek és vasárnapi asztalok elmaradhatatlan, vagy legalábbis mindenképpen megszokott részei, sok külföldi nem tud mit kezdeni a pacal jellegzetes állagával vagy a mákos tészta szokatlan alapanyagával.
[[cikk1]]
A rangsor természetesen az itthoni szakács szakmát sem hagyta hidegen: a Blikknek Vomberg Frigyes nyilatkozott. A séf szerint az ételekhez való viszonyunkat nagyban befolyásolja, hogy milyen gasztronómiai kultúrában nőttünk fel, szerinte például egy olasznak hiába magyarázzuk, hogy milyen finom a mákos guba, ők nem fogják értékelni, mert máshoz vannak szokva - az olaszok számára egy édes tésztaétel egyenesen elképzelhetetlen (a lengyelek például eperrel eszik, ami még a mi mákostészta rajongóinknak is sok lehet).
Az viszont egyértelműen kihangsúlyozta, hogy a nyitottság kulcsfontosságú: aki nem próbálja ki más kultúrák ételeit, az egyszerűen számos finomságról lemarad. Buday Péter séf pedig azt is hozzátette, hogy azért az ételek elkészítésének módja is meghatározó.:
„Ha egy főzeléket rosszul készítenek el, még én is húzom a számat, de egy jól elkészített pacalpörkölt vagy rakott káposzta igazi ínyencség lehet.”
Lengyel finomság, az epres tészta:
[[vid1]]
A Taste Atlas listájára adott reakciók között sok volt az egyet nem értés, de egy biztos: a magyar konyha továbbra is különleges helyet foglal el a nemzetközi gasztronómiában. Amíg egyes ételek furcsának tűnnek, más fogások, mint a gulyás vagy a lángos, világszerte hódítanak, és az sem lehet vita tárgya, hogy a kulináris élmények megosztása és az ízvilágok felfedezése gazdagíthatja mind a magyar, mind a külföldi vendégek gasztronómiai tapasztalatait.
[[cikk2]]