promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Már a boltokban Magyarország kedvenc szaloncukra, karácsony előtt még beszerezhetjük

Már a boltokban Magyarország kedvenc szaloncukra, karácsony előtt még beszerezhetjük

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Még a dubai csokinál is szokatlanabb ízű szaloncukor nyert rangos díjat.

Ha december, akkor szaloncukor: sokan a jól ismert ízekre esküsznek. Zselés, kókuszos, csokikrémes. Azonban a gasztronómia forradalom a karácsonyi ételeket sem kerülte el, így nem meglepő, ha a szaloncukrokat illetően is szeretnék lerombolni a konvenciókat. A fantázia megvalósítására hívták életre az Év Szaloncukra versenyt, ahol minden évben díjazzák a legkreatívabb és természetesen legfinomabb verziókat. Az összes hazai gyártó megmérettetheti magát, sokan pedig éltek is a lehetőséggel: az Év szaloncukra kategóriában összesen 157 induló volt. Évről évre új kategóriák is megjelennek, ezek kialakításában a Magyar Édességgyártók Szövetsége segítenek.

A kóstolókat Facebook-on választották ki, civilek és hírességek is kóstoltak, valamint a Szeetem a csokit TikTok csatorna tartalomgyártói is véleményezték a "pályamunkákat". A kóstolónak az Ibis Style Hotel adott otthont. A verseny szervezői Kovács Gergely és Kovács Ádám elmondták, hogy közel 300 kóstoló segítette a végső döntés meghozatalát. Összesen 7000 szem szaloncukrot kóstoltak a zsűrizők és 16 győztest hirdettek.

A szakmai kategóriában a gyártók három szaloncukorral indulhattak, itt az ízeken kívül formai követelményeknek is meg kellett felelniük.

A szakmai zsűri a következő szakemberekből állt össze:

Barta Enikő, cukrász

Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia szakmai vezetője

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke

Abrudán Zsolt, a New York kávéház séfje

Mihály Lajos szakácsmester és cukrász

Veszely Attila nemzetközi csokoládébíráló, csokoládémester és mestercukrász

Az év szaloncukra díjat a Stühmer által készített körtezselés muskotályos verzió nyerte meg.

Az ezüstérmet a gyulai Kézműves cukrászda Bailey's-zel és kávéval töltött szaloncukra lett, míg a bronzérmet egy szintén szokatlan ízpáros kapta meg. A Sulyén cukrászda egy mogyorókrémes-chipses-nugátos édességgel indult. A szakmai kategória győztese a fentebb említett gyulai cukrászda indulója volt, másodikként a Soltvadkerten található Szent Korona cukrászda üdítő, kicsit fanyar vörösboros málnás verziója lett, a dobogó harmadik fokára pedig szintén ők kerültek egy Petőfi által ihletett sós-karamellás-kávés szaloncukorral.

Itt a Stühmer gyárba látogatnak el, a videóból megismerheted az édességgyártás minden fortélyát:

Az év új ízét a az orosházi Hóvirág fagylaltbár nyerte egy barackos-mogyorós szaloncukor költeménnyel.

Természetesen a legnépszerűbb ízek között itt is szerepelt a zselés, itt a következőképpen alakultak az eredmények:

A Szamos feketeribizlis-zselése vitte el a prímet, a második is az ő kezük munkáját dicséri, ez egy málnazselés verzió, a harmadik pedig a Szerencsi Retro gyümölcsízű szaloncukra lett. Új kategória volt a sós-karamellás, a desszert ihletésű és az alkoholos kategória, az elsőt a kiskunlacházi Demeter Chocolate cukrászda sós-karamellása nyerte meg, a másodikat a Chocofive szilvás-fahéjas szaloncukorra nyerte, melyet a szilvás-gombós ízvilága inspirált, az utóbbi kategória pedig a már másik kategóriában díjazott Bailey's-es szaloncukor lett.

A gyerekek kedvence kategóriában a kicsiké volt a főszerep, ők kóstoltak.

De ha nem tudnánk a kategória nevét, akkor is tippelhetnénk a zsűri átlagkoráról, ugyanis az első helyezett a szombathelyi Chocofive robbanóscukros szaloncukra lett, utána a Sulyán cukrászda pop-cornos-robbanócukros szaloncukra következett, a sort pedig a pápai Ricsi cukrászda Kinder szaloncukra zárta. 

Forrás: femina.hu, azevszaloncukra.hu