Nincs karácsony szaloncukor nélkül – hatalmas mennyiséget esznek a magyarok
Olvass tovább...
A karácsony szinte kötelező hozzávalója a szaloncukor, ami nemcsak ízekben, hanem árakban is elképesztő változatosságot mutat.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Édességgyártók Szövetségének felmérése szerint a szaloncukor még mindig a karácsony egyik elengedhetetlen hozzávalója. Háztartásonként egy kilogrammot vásárolunk belőle, ami csaknem 3500 tonna színes csomagolásban eladott édességet jelent.
Még mindig a zselésből fogy a legtöbb, de az idei szezonra jellemző egyik új trend a „swicy” ízek térnyerése. Ez nem más, mint az édes és csípős ízek ötvözete. Idén sok fán így borssal vagy csípős paprikával ízesített szaloncukrok csüngenek majd, de népszerűek a fahéjas-szegfűszeges-narancsos-kardamomos ízkombinációk is, amelyek kifejezetten a karácsonyi időszakhoz kapcsolódnak.
Az újdonságok közé tartozik a likőrös szaloncukor, valamint az egzotikus gyümölcsök és fűszerek - birs, körte, rumos szilva, kávé, mangó, maracuja, chili, gyömbér - felhasználásával készült szaloncukrok is. A nagy gyártók mellett a kis, kézműves cégek is képviseltetik magukat a piacon. Utóbbiak a különleges, egyedi édességek terén remekelnek.
Aki azt gondolná, hogy a kézműves szaloncukrok képviselik a TOP kategóriát, az bizony téved. Betört ugyanis hazánkba a dubai csokoládé-örület, amely természetesen a szaloncukorpiacon is megjelent és külön kategóriát képvisel, írta a Délmagyar.hu.
A ropogós tésztás pisztáciakrémmel töltött, kézzel készített szaloncukor ára kilónként 30 ezer forint körül van, ami azt jelenti, hogy egyetlen szem is nagyjából 500 forintba kerül. A gyárak és a cukrászdák is nagyon rákaptak, folyamatosan készül az utánpótlás, mert viszik, mint a cukrot. Találtunk azonban ennél is drágábbat.
A Stühmer Körtezselés-muskotályos szaloncukor kilója 32 000 Ft az egyik közismert webshopban. Ennyiért 16 kilót tudunk venni a legolcsóbb fajtából.
Olvass tovább...
A szaloncukor ősét a franciák a 14. században kezdték el készíteni, tőlük német bevándorló cukorműves mesterek közvetítésével, a 19. század első harmadában érkezett Magyarországra, majd vált népszerű karácsonyi édességgé és egyúttal a magyar karácsonyfák csillogó díszévé is.
Házilag és készíthetünk szaloncukrot, egy kis gyakorlással hamar új hobbi lehet belőle:
Olvass tovább...